Almene boliger i front mod social dumping

Boligselskabernes Landsforening opfordrer medlemmer til at bruge klausul som værn mod social dumping.

Boligselskabernes Landsforening (BL) opfordrer nu sine medlemmer til at sikre sig, at de ikke får løst opgaver til dumping priser.
BL opfordrer sine medlemsforeninger til at indføje en klausul, når de indgår kontrakter om byggeri og renovering af boliger.
Klausulen pålægger firmaerne at følge gældende overenskomster på området, hvis det ikke sker, forbeholder boligforeningen sig ret til at tilbageholde en del af betalingen for opgaven.

– Vi har ingen interesse i dumping på dette område. De entreprenører og håndværkere, der hyres af boligselskaber, skal selvfølgelig leve op til reglerne på området, så der er en fair og rimelig konkurrence, lyder det fra direktør i Boligselskabernes Landsforening , Gert Nielsen.
Der er 700 almene boligorganisationer i foreningen med tilsammen mere end 545.000 boliger – eller næsten hver femte danske bolig.
Hvis alle boligforeninger følger opfordringen, svarer det til at hver femte bolig i Danmark er ”dumping fri zone”.

– Det er et meget afgørende initiativ for vores kamp mod den undergravning af den danske aftalemodel, som foregår, siger Formand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, Bo Rosschou.

– Vi forventer at andre aktører i boligsektoren, som for eksempel Ejendomsforeningen Danmark, følger op med lignende initiativer”, siger han.
Ejendomsforeningen Danmark organiserer de store private udlejere, og Malernes Fagforening er i dialog med foreningen i forbindelse med en blokade i Augustagade på Amager. Den blokerede ejendom ejes bl.a. af et ledende medlem af foreningen.

Holstebro allerede i gang

Et af de boligselskaber, som allerede har stillet entreprenører krav om at skrive under på aftalen, er Boligselskabet Sct. Jørgen i Hosterbro.

Boligselsskabet har tidligere brændt fingrene på en entreprnør, som brugte underbetalte tyske håndværkere, der gav sig ud for at være enkeltmandsfirmaer.

– Klausulen betyder, at vi fremover kan undgå den slags situationer, som jo både principielt er forkert på det danske arbejdsmarked samtidig med, at det medfører konfrontationer med de faglige organisationer. Det er vi bestemt ikke interesseret i, siger direktør i Boligselskabet Sct. Jørgen, Kurt Degnbol til Licitationen.

Klausulen

Klausulen forpligter entreprenøren til at sikre, at de ansatte på opgaven har løn- og ansættelsesforhold, som er på linje med dem, der gælder i området.
Kravet gælder også, selvom han bruger underentreprenører. Hvis klausulen ikke efterleves og der bliver rejst ”berettigede krav” fra de ansatte, kan boligforeningen tilbageholde penge, for at tilgodese kravene. (brink)