Alter Summit: Giv Grækenland en chance

Det europæiske faglige netværk Alter Summit har Grækenland og nedskæringspolitikken på dagsordenen når de mødes i Bruxelles 5. – 6. marts

Den nye græske regerings forsøg på at gøre op med EU’s nedskæringspolitik bliver fulgt nøje af det europæiske faglige netværk Alter Summit, som sidst på ugen skal diskutere, hvad den nye situation med en anti-nedskæringsregering i EU betyder for kampen mod den nedskæringspolitik, som indtil nu har været EU’s krisemedicin.

Alter Summit og dets tilsluttede organisationer ser udviklingen i Grækenland udefra, men med et engagement, som bringer os nærmere til dem, skriver Felipe Van Keirsbilck, i Alter Summit nyhedsbrev. Han er belgisk fagforeningsformand og en af drivkræfterne i netværket.

Netværket, som består af mere end 100 organisationer fra 20 lande har en fælles målsætning, som kan opsummeres i et meget enkelt spørgsmål: Hvordan kan vi sætte en kæp i hjulet på nedskæringspolitikken? Eller med andre ord, hvordan skal forhindre de europæiske regeringers fortsatte nedskæringspolitik, spørger han.

Brug for solidaritet

Den politiske situation i Grækenland rejser en række spørgsmål for det faglige netværk, som vil blive diskuteret over de to dages møde i Bruxelles: Er det tilstrækkelig med en enkelt regering, som er imod nedskæringspolitikken. Og hvordan kan landet konfrontere et Europa domineret af nedskæringspolitikken.

Spørgsmålet er også hvilken rolle, de faglige og sociale netværk i Grækenland og Europa skal spille i den nye situation.

Felipe Van Keirsbilck understreger at netværkets diskussioner og overvejelser ikke kommer fra ”eksperter”.

”Vores engagement er virkeligt, for 18 måneder siden mødtes 2000 af os i Athen og krævede et socialt, økologisk, lige og demokratisk Europa. Hvis det er nødvendigt, tager vi tilbage til Athen og viser vores solidaritet med en nation, som havde modet til at stemme imod Bruxelles og Frankfurts politiske linje. Hvad der end bliver lavet af politiske rævestreger og forhandlinger, så fortjener landet en chance for at ændre kurs. Vi vil være ved dets side”, skriver Felipe Van Keirsbilck. (brink)