Selvom Danmark sender det samme antal socialdemokrater og venstrefløjsparlamentarikere til Bruxelles så er venstrefløjen markant svækket i det nye parlament
I løbet tirsdag blev mandaterne fordelt efter det EU-valget, mens ”alle” glæder sig over en øget stemmeprocent (66 procent i DK og godt 50 i hele EU), så givet valget grund til panderynken i Fagbevægelsen. Den europæiske fagbevægelses traditionelle samarbejdspartnere i parlamentet S&D gruppen og venstrefløjsgruppen, GUE gik begge markant tilbage. S&D mistede 42 mandater og får 145 i det nye parlament, mens GUE mister 13 og får 39 mandater af de 751 medlemmer i EU-parlamentet.
De Grønne fik i mange lande fik et godt valg, i Tyskland blev de større end S, og herhjemme fik SF, som sidder der, 2 mandater, men den tidligere fagforeningsformand, Karsten Hønge takkede nej til valget så den konkrete faglige fordel det mandat kunne have givet bliver ikke udløst.
Højrepartierne i parlamentet er i opbrud men fik ikke det jordskredsvalg, som de havde pustet sig op til, alligevel får de omkring 170 mandater i parlamentet.
Den kristelige konservative gruppe, EPP er stadig største kraft i parlamentet med 180 mandater – men de tabte 37.
Kommentatorerne har især hæftet sig ved, at det nu er slut med den ”store koalition”, socialdemokrater og konservative har i 40 år tilsammen haft et flertal i parlamentet, som nu er væk. I stedet er parlamentets mest føderalistiske gruppe, den liberale Alde, hvor både Venstre og Radikale sidder, styrket – især fordi den franske præsidents parti har besluttet at gå med i gruppen. Både Venstre og Radikale taler i dag om at Alde kan blive kongemager i det fordelingsspil om topposter, som nu er i gang.
Europa arbejder ikke for arbejderklassen
Mens den Europæiske Faglige Sammenslutning ikke har kommenteret valget endnu, så konstaterer, det Europæiske Transportarbejderforbund, ETF:
– Resultatet viser tydeligt, at Euopa ikke arbejder for den arbejdende befolkning. EU kan ikke længere bare være et markedets Europa. Borgernes legitime frustrationer er blevet manipuleret af populister som har spredt vrede og frygt. EU må nu levere resultater, som forbedrer livet for de arbejdende på kontinentet, skriver ETF i en første reaktion på valget.
ETF appellerer til at ”socialt sindede” liberale og konservative lytter til arbejdernes bekymringer og arbejder sammen med de progressive kræfter for at gennemføre den såkaldt sociale søjle, som EU satte i søen forrige år.
For transportarbejderne i Europa er det ikke mindst den vejpakke, som EU-parlamentet behandlede lige før valget, som er på spil. Men ETF har også otte helt konkrete krav til bekæmpelse af social dumping på vejene, som de peger på kan gennemføres i de næste fem år.
ETF har ført meget aktive kampagner for at stoppe social dumping, og gennemført talrige aktioner, demonstrationer og har samarbejdet med partierne til venstre i parlamentet og konkrete forslag.
– Nu må vi præsentere forslagene til en bred vifte af politiske aktører og samtidig vise dem de hårde fakta og de arbejderhistorier, som understøtter dem, skriver ETF. (brink)