Arbejdsløse blokerer uorganiserede

Arbejdsløse blokerer for uorganiseret arbejdskraft på byggeplads i Glostrup, tyske murere kom ikke til skeerne i dag.

Fredag morgen lykkedes det 30 arbejdsløse murere og murerarbejdmænd at forhindre en gruppe tyske håndværkere at komme ind på byggepladsen på Edithsvej i Glostrup. Imens fortsatte de organiserede på pladsen arbejdet.

Det er de københavnske mureres og murerarbejdsmænds faglige Klub, som står bag blokaden, som nu kører på fjerde dag.

Boligplan A/S er bygherre på andelsbyggeriet, hvor uorganiserede tyskere fra firmaet Staffeldt Bau arbejder – men altså ikke i dag.

Mandag morgen genoptages blokaden for at forhindre de uorganiserede i at kommen ind på pladsen.

– Vi vil ikke længere stiltiende se på at vores arbejdsmarked og samfund undergraves af uorganiserede ballademagere, uanset om det udlændinge eller danskere, siger Michael Johnson, Faglig Klub.

– Vores samfund er bygget på den danske model med overenskomster og aftaler, det er med til at sikre ro og stabilitet, så politikerne kan passe deres. Tingene hænger uløseligt sammen, og det vil vi ikke sidde og se på bliver undergravet, siger han.

– Vi ved jo godt, hvor det bærer hen, hvis vi ikke handler nu. I Tyskland har uorganiserede undergravet byggebranchen og rendt fagforeningerne over en, i en sådan grad at de tyske fagforeninger ikke engang kan sikre minimallønnen til deres medlemmer. Derfor gør vi modstand nu, og der vil komme flere blokader, siger Michael Johnson.

Smider fløjlshandskerne

Blokaden er den første efter den faglige klub for nylig på et klubmøde besluttede at smide fløjlshandskerne overfor udenlandske kolleger, som arbejder uden overenskomst.

– Vi har ikke tænkt os at sidde med foldede hænder og se på, at udenlandske løntrykkere optræder på vore byggepladser, uden den nødvendige uddannelse og uden vilje til at lade sig organisere, og derved opnå danske løn og arbejdsforhold, hedder det i en udtalelse fra klubben.
– Mange fidusmagere og plattenslagere har med kyshånd taget de udenlandske løntrykkere til sig – det viser sig nemlig at de nemt lader sig snyde for både løn, pension og feriepenge.
Når bygherrer og entreprenører vælger at beskæftige udenlandske firmaer og udenlandske bygningsarbejdere svækker det ikke alene beskæftigelsen blandt danske bygningsarbejdere, men giver heller ingen indtægter i statskassen, hedder det videre.
Den Faglige Klub kan ikke få øje på nogen politisk vilje til at gøre noget ved problemerne.
– Derfor kan branchens problemer i sidste ende kun løses ved, at alt arbejde udføres af organiseret arbejdskraft. Derfor: Alle kolleger skal have tilbuddet om medlemskab på deres eget sprog. Hvis de svarer nej og vender ryggen til fællesskabet, vil Faglig Klub arbejde for at fællesskabet vender ryggen til dem. Enten ved at smide firmaet eller sjakket ud af pladsen, lyder konklusionen fra murernes og murerarbejdsmændenes faglige klub. (brink)