Arbejdsløshedskøen vokser i EU

336.000 flere arbejdsløse i juli, 45 millioner risikerer permanent arbejdsløshed hvis ikke hjælpeforanstaltninger fortsætter, advarer den Europæiske Faglige Sammenslutning

Ny arbejdsløshedstal fra Eurostat foruroliger den Europæiske Faglige Sammenslutning, som opfordrer medlemslandene til at fastholde de forskellige lønkompensationsordninger, som har holdt mange ude af direkte arbejdsløshed i den første fase af corona-pandemien. For trods de mange støtteordninger, så er arbejdsløsheden steget for femte måned i træk.

For selvom mange lande over sommeren har lettet på restriktioner og tilladt mere og mere økonomisk aktivitet, så steg arbejdsløsheden fra juni til juli med 336.000 i EU-landene.

Ifølge EFS så er det samlede jobtal fra siden begyndelsen af marts på over 1,5 millioner, så det samlede antal arbejdsløse i EU nu runder de 15 millioner mennesker.

45 millioner i risiko for at miste job

Men et er dem, så allerede har mistet jobbet under pandemien, ifølge EFS er der hele 45 millioner arbejdere, som er på forskellige arbejdsfordelingsordninger, hvor staten kompenserer for en del af lønnen for de timer de ikke har arbejde. De risikerer at miste deres job helt, hvis støtteforanstaltningerne ikke udvides, mener EFS.

– Dagens tal viser, at arbejdsløshden fortsatte med at stige over sommeren, selvom landene begyndte at løsne lockdown-reglerne. Vi befinder os stadig i en økonomisk nødsituation, og tiltag for at beskytte jobs og lønninger må fortsætte indtil end real genopretning er på vej, siger EFS’ generalsekretær Luca Visentini.

– Antallet af folk uden arbejde i Europa er uacceptabelt højt, men med 45 millioner mennesker som risikerer at blive fyret, så kan det hurtigt blive meget værre, hvis de ordninger for jobbeskyttelse, som fagbevægelsen har sikret, bliver trukket tilbage for tidligt, siger han. (brink)