Belgisk fagbevægelse varmer op til generalstrejke

Fire mandage i træk er der punkstrejker i Belgien, der munder ud i generalstrejke 15. december i protest mod regeringens nedskæringspolitik

De tre belgiske faglige landsorganisationer står samlet bag de faglige aktioner, som de satser på skal lægge landet stille d. 15. december.

De tre har rottet sig sammen mod den nye borgerlige fireparti-regering, som har spillet ud med et helt katalog af angreb på fagbevægelsen og velfærdsordningerne i landet.

Regeringen vil afskaffe den automatiske dyrtidsregulering af lønninger og pensioner og pensionsalderen skal op fra 65 til 67 år.

Samtidig skæres der i de statslige udgifter for at leve om til EU’s stramme budregler. Der er skåret med grønthøsteren, dvs. med samme procent alle steder, og det har især ramt dem, der er afhængige af offentlig støtte. Arbejdsløshedsforsikringen er blevet strammet og muligheden for førtidspension beskåret.
Nedskæringerne har endog ramt domstolene, den belgiske Rigsrevision peger på, at der kun er penge til dommernes løn i 11 måneder næste år.

Indtil videre har protesterne fået stor opslutning, i mandags ramte strejkerne havnen i Antwerpen, som blev blokeret. Også togdriften i landet var ramt. Og mandag går det løs igen andre steder i landet. (brink)