Blokaden fortsætter ved gartneriet i Malling

Blokade forsætter mod agurkegartneri

Siden fredag har der været blokade og sympatikonflikt mod Jyllands største agurkegartneri i Malling. 3F arbejder på at få lukket for transporten fra gartneriet indtil der bliver skrevet overenskomst med underentreprenøren

 3F Rymarken står bag blokaden og den lovlige sympatikonflikt mod gartneriet Hedegården i Malling. Gartneriet er storproducent af agurker og leverer bl.a. til Føtex og Netto og Rema1000.

– Vi arbejder på at få gjort sympatikonflikten effektiv, så vi kan få lukket af for transporten af agurkerne ud til butikkerne, siger formanden for den grønne gruppe hos 3F Rymarken, Thomas Møller tirsdag til eufagligt.dk.

I løbet af dagen (tirsdag) vil blokadevagter igen stå ved gartneriet og gøre chaufførerne opmærksomme på, at gartneriet er omfattet af sympatikonflikt. Det betyder at chauffører, som er medlem af en fagforening under FH kan nægte at køre varer til og fra gartneriet, uden at de får konsekvenser for deres job.

– Vi har kontakt til chaufførerne gennem 3F Transport, og vi er ved at se på, om der er andre der kører for gartneriet, siger Thomas Møller.

3F har også delt flyere ud til de litauiske ansatte.

– Men de er meget lidt snakkende, de frygter for deres job, siger Thomas Møller.

Ifølge 3F oplysninger aflønnes litauiske ansatte med 85 kroner i timen for at plukke agurker. Det er langt under overenskomstens timeløn.

Gartneriet Hedegården er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A, og er derfor forpligtiget til at ansætte og lønne folk efter overenskomsten med 3F. Men det omgår gartneriet ved at ansætte litauerne gennem sønnens firma Greengrow IVS, som ikke har overenskomst.

Det er ikke første gang gartneriet har forsøgt sig med billig udenlandsk arbejdskraft. Så sent som sidste år var der en lignende konflikt, hvor gartneriet havde entreret med et firma, som brugte udenlandsk arbejdskraft uden overenskomst.

Efter en sympatikonflikt lykkedes det dengang 3F at få Hedegården til at droppe underentreprenøren. (brink)