Blokade mod polske arme-ben arbejdere

– Det er absurd teater, når såkaldt selvstændige kan gøre hvad det passer dem, helt uden for myndighedernes rækkevidde, siger formanden for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, Bo Rosschou

Mandag morgen indledte Malernes Fagforening i København en faglig blokade, mod ejendommen Rolfs Plads 8-14 på Frederiksberg. Ejendommen renoveres bl.a. af syv polske bygningsarbejdere, der alle hævder at være selvstændige firmaer.
De er ansat af det polsk registrerede ”New View”, som ejes af en person med bopæl i Havdrup på Sjælland.
Malernes Fagforening har opfordret ”New View” til at tiltræde byggefagenes overenskomst, men det er ikke sket. Derfor er arbejdet blokeret for at opnå en overenskomst, som kan sikre lige vilkår med danske arbejdere.
De polske håndværkere har oplyst at de arbejder 50 timer om ugen og får ca. 104 kr. i timen.
Malernes Fagforening har bedt LO om at sætte gang i sympatiblokade mod byggepladsen.
– I samme øjeblik sympatiblokaderne træder i kraft, bliver arbejdet stoppet og de danske arbejdere på pladsen trukket ud, siger Bo Rosschou.

Absurd teater

– Ud fra det vi ser på byggepladserne, kan vi konstatere en stigende tendens til at bruge falske selvstændige. Det er absurd teater, det vi møder på arbejdspladserne. I samme øjeblik en udenlandsk arbejder påkalder sig at være selvstændig, så er han uden for danske myndigheders rækkevidde, siger Bo Rosschou.
EU’s servicedirektiv er netop ved at blive indført i Danmark. Direktivet gør det stort set umuligt at kontroller arme- og ben virksomheder fra andre EU-lande.
EF-domstolen har tidligere – med en dom over Østrig – sat bom for kontrollen med enmandsfirmaer, som krydser EU’s indre grænser.
– Det er absurd. Vi anser de syv bygningsarbejdere for at være falske selvstændige.  De bliver kun kaldt selvstændige for at undgå dansk overenskomst og dansk skatteregistrering. Skat er tilsyneladende helt uden magtmidler, siger Bo Rosschou.
– Danske skatteborgere og den danske model søges omgået med fup- konstruktioner og myndighederne er tilsyneladende magtesløse. Det er en følge af den måde EU-reglerne praktiseres i Danmark. Det må det danske samfund træde op imod, det er ikke holdbart, at absurditeterne fortsætter, siger han. (brink)