Blokade mod underbetaling

Byggefagene i Nordsjælland kræver overenskomst med to polske firmaer, hyret af Estate Invest til at renovere en villa i Ølsted

Tirsdag startede byggefagfogeningerne Nordsjælland blokade mod to polske firmaer, som Estate Invest har hyret til renovering af en villa på Hovedgaden i Ølsted.

Allerede dagen efter har firmaet bedt om møde med fagforeningerne.
– Både elektrikerne og stilladsfolkene er trukket ud af pladsen. Der bliver ikke leveret materialer til pladsen og heller ikke fjernet affald, fortæller Mogens Larsen, faglig medarbejder i Træ-Industri-Byg afdeling 10 Nordøstsjælland, til Arbejderen.

Ombygningen af villaen i Ølsted har stået på en måneds tid. Ifølge byggefagenes oplysninger er 10-12 polske håndværkere ansat til en månedsløn på 14.400 kroner for en arbejdsuge på 60 timer. Det svarer til 40-50 kroner i timen, skattefrit.

– Det forarger, at der går underbetalte polske håndværkere og arbejder, mens vores medlemmer ikke har noget at lave, og lokale firmaer har svært ved at få ordrer. De polske firmaer betaler ikke skat eller moms, forklarer Mogens Larsen.

Parterne mødes i næste uge,, og. Mogens Larsen håber, det resulterer i en overenskomst og i en aftale med Estate Invest om fremover at sørge for, at de firmaer, de entrerer med, også har overenskomst.

– Vi kender Estate Invest blandt andet fra det gamle Skævinge rådhus, hvor vi konfliktede os til en overenskomst med et andet polsk firma i sommeren 2009. Vi forventer, at det også denne gang lykkes at tegne overenskomst, siger Mogens Larsen. (brink)