Boligforening ignorerer overenskomster

Århusiansk boligforening er tilsyneladende ligeglad med danske overenskomster derfor kalder LO og BAT-kartellet til demonstration onsdag

Viby Andelsboligforening i Århus opfører 47 boliger uden at stille krav til hovedentreprenør og underentreprenører om at de tyske bygningsarbejdere får overenskomstmæssig løn.

– De danske overenskomster undergraves, når tyske firmaer udfører arbejdet uden at være organiserede i en anerkendt arbejdsgiverorganisation og nægter at tegne en dansk overenskomst, siger Hans Rasmussen, formand for LO Århus’ udvalg mod misbrug af udenlandsk arbejdskraft og faglig sekretær i TIB Østjylland.

Byggeriet har været i gang siden sommer, og fagforeningerne har haft kontakt med hovedentreprenøren flere måneder, uden det har ført til ordnede forhold.

– Bygherren, Viby Andelsboligforening vender det blinde øje til, og hovedentreprenøren Aalsrode Tømrerfirma lever ikke op til sine moralske forpligtelser som medlem af Dansk Byggeri. Vi har haft en lang dialog med parterne, men nu er vi nødt til at slå en streg i sandet og skabe ordnede forhold på byggepladsen på Englundsvej i Viby, siger Hans

Derfor afholder LO Århus og BAT Århus en demonstration på byggepladsen,

Englundsvej 100-240, Viby, onsdag, den 19. november 2008, kl. 14.00 – 15.30.

LO har varslet sympatikonflikt mod de to tyske firmaer på pladsen: Merkle GmbH og Holzbau-Reuther. Derudover er der en 4-5 tyske enkeltmandsfirmaer på byggepladsen, som fungerer som underentreprenører for Merkle GmbH.

De tyske firmaer er ikke er momsregistrerede i Danmark og ikke er registrerede i det lovpligtige Register over Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Firmaer er ikke med i Dansk Byggeri og har ikke tegnet overenskomst med en af byggefagenes fagforeninger.

– Virksomhederne opfører sig respektløst overfor den danske model og det tyder på at de samtidig slipper for at betale danske afgifter. Det ene er først anmeldt til skat i november, de har arbejdet ulovligt i fire måneder. Det er uholdbart, siger Hans Rasmussen.

LO i Århus ville holde fokus på problemet:

– Vi giver ikke op, vi bliver ved med at sætte fokus på dette problem. Vi vil ikke finde os i at udenlandske lønmodtagere udnyttes på denne grove måde, vi vil gerne byde de udenlandske lønmodtagere velkomne, meget gerne som medlemmer og kollegaer, men det skal ske på de aftaler, der gælder på det danske arbejdsmarked, siger Hans Halvorsen.

Pres virker – måske

Udsigten til en demonstration ved byggepladsen har tilsyneladende fået boligforeningen til at lægge pres på hovedentreprenøren, vurderer Hans Rasmussen.

I hvert fald er fagforeningen indkaldt til møde om sagen med Dansk Byggeri få timer før den annoncerede demonstration.

– Så måske tegner der sig en løsning. Men hovedentreprenøren har i måneder gået uden om den varme grød. Det er altid fagbevægelsen der skal trævle de uanstændige forhold op og lægge pres på. I stedet burde både en boligforening og en seriøs entreprenør komme til os på forhånd, når de entrerer med udenlandske underleverandører. Så vi på forkant kan sikre at overenskomster og skatteforhold er i orden, siger Hans Rasmussen. (brink)