Bred opbakning til strejkekrav om forbud mod vikarbureauer

Norske bygningsarbejdere strejkede for forbud mod vikarbureauer på byggepladserne

Omkring 10.000 bygningsarbejdere var onsdag ude i en kortvarig politisk strejke i Oslo og området omkring Oslofjorden. Strejken løb fra kl. 13.00 til og resten af arbejdsdagen.

– Vi er her i dag fordi det på byggepladserne i Oslo-området ikke er faste ansættelser som er normalen. Spørg en svensker eller polak hvad den norske model er, og de vil svare “Vikarbureauer”. Det kan vi ikke leve med, og politikerne kan ikke lukke øjnene, sagde formanden for LO i Oslo, Roy Pedersen til de omkring 2000 som deltog i en demonstration i forbindelse med strejken.

De strejkende kræver et forbud mod vikarbureauer i første omgang i Oslo-regionen, men der er brug for et forbud i hele landet, mener Boye Ullmann, Organisationsarbejder i Fellesforbundet, et af de forbund, som støtter strejken.

Fjorten forbund mere end tyve fagforeninger og en stribe faglige klubber over hele Norge har bakket op om strejken, som også har fået de norske arbejderpartier på banen med forskellige udgaver af forslag til et forbud, skriver Frifagvegelse.no

– Vi oplever en enorm støtte og sympati for vores krav, siger Boye Ullmann.

At problemer er stort viser en kortlægning som Fellesforbundet har lavet i Oslo-regionen. På 59 byggepladser var der ikke mindre end 73 vikarbureauer repræsenteret.
– Indleje på byggepladserne er blevet så omfattende, at vi er i fuld fart tilbage til et løsarbejdersamfund. Rettigheder, som vi har brugt 100 år på at bygge op, er nu på vej til at blive revet ned, siger Boye Ullmann.

Den norske arbejdsmiljølov giver mulighed for at forbyde indleje af arbejdskraft i fag eller geografiske området ”hvis vigtige samfundshensyn tilsiger det,” som det hedder. Det er den paragraf, som de norske bygningsarbejdere vil have aktiveret, i første omgang i Osloområdet.

– Problemet er størst i denne region, men forbuddet er nødvendigt over hele landet, fordi udviklingen undergraver forudsigeligheden for arbejdere alle steder. Men det er en start, siger Ullmann.

Muligheden for en ”politisk strejke” er hjelmet i den norske hovedaftale mellem parterne, så det er ikke et overenskomstbrud, hvis fagligt organiserede strejker, når strejken ikke er rettet mod at ændre den gældende overenskomst. Det har dog ikke afholdt arbejdsgiverne fra at forsøge at få strejken forbudt, og i sidste øjeblik blev havnearbejderne afskåret fra at tilslutte sig strejken, fordi den var anmeldt ”for sent”. (brink)