Bulgarien vil af med omstridte dele af vejpakken

Bulgarien er klar til at gå til EU-domstolen, hvis vejpakke bliver vedtaget som den ligger

Bulgarien vil sandsynligvis forsøge at få fjernet en del af den vejpakke, som skal forhandles mellem EU’s institutioner, hvis der ikke nås et kompromis, på de mest omstridte punkter. Det er meldingen fra Peter Vitanov, socialdemokratisk medlem af EU-parlamentet og medlem af transportudvalget.

I det forslag til vejpakke som ligger, er der bl.a. et forslag om, at lastbiler skal vende tilbage til det land de er indregistreret i hver fjerde uge. Det forslag møder massiv modstand fra en række østeuropæiske lande.

– Tomme lastbiler, der skal returnere (til deres land) er i modstrid med EU’s fundamentale principer – den fri bevægelighed af varer og kapital. Man kan ikke forpligtige nogen til at tage et andet sted hen. Det strider mod det frie marked, siger Peter Vitanov til webmediet EURACTIV.

Meldingen kommer efter at Transportudvalget i det nyvalgte EU-parlament i sidste uge gav grønt lys til at forhandle vejpakken på det grundlag som det mandat, som blev vedtaget før EU-valget.

De såkaldte trilogforhandlinger mellem parlament og ministerråd forventes at starte 1. november og blive ledet af den nye EU-Kommission.

Med den bulgarske melding kommer forhandlingerne også til at dreje sig om at komme de østeuropæiske lande, som er imod forslagene, i møde. Udover Bulgarien er også Rumænien, Polen, Ungarn, Letland og Litauen imod dele af vejpakken.

Landene frygter at deres transportfirmaer mister konkurrencefordele, hvis vejpakkens forslag om at skulle returnere til oprindelseslandet bliver vedtaget. (brink)