Bulgarien vil fyre hvert tiende statsansat

De bulgarske fagforeninger varsler strejker og protester mod fyringer af 40.000 statsansatte

Den socialistisk ledede regering i Bulgarien vil fyre 40.000 ansatte i staten, det svarer til 10 procent af de statsansatte. Det skal ske allerede fra nytår, formålet er at stoppe et hul i næste års budget, rapportere netavisen novinite.com.

– Regeringen forsøger simpelthen at fylde hullerne i budgettet for 2014 med fyringerne. Det er ikke en god ide. Jeg kan allerede konstatere spændinger i sektorer som mine, energi og jernbane, hvor der ikke har været nogen langsigtet strategi, siger formanden for de uafhængige fagforeninger, KNB, Plamen Dimitrov. Han advarer om, at fyringer kan fører til uro i mange nøglesektorer, op mod 15.000 kan forventes at strejke og protesterer mod fyringerne.

Kræver forhandlinger

Konstantin Trenchev, formand for den anden faglige landsorganisation, Podkrepa kræver forhandlinger med regeringen.

– Vi blev aldrig konsulteret om planerne om at fyre 10 procent af den statslige sektor. Og budgettet er aldrig blevet diskuteret med fagforeningerne. Det vil vi kræve sker i næste uge, så vi kan foreslå ændringer, siger han til bulgarsk TV.

Han er skuffet over, at Socialist Partiet ikke nævnte noget om nedskæringsplaner i valgkampen op til valget for fem måneder siden.
– Jeg tror, det var af frygt for at miste stemmer, siger Konstantin Trenchev. (brink)