Byggearbejdere bekymret for løndumping

EU svigter kampen mod social dumping, mener 70 procent af bygningsarbejderne i ny undersøgelse

Det kan godt være at både Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Metals formand Claus Jensen har brugt valgkampen op til EU-valget d. 26. maj til at påpege fordele ved det indre marked. Men det bider tilsyneladende ikke på de bygningsarbejdere, som til daglig oplever social dumping som konsekvens af den fri bevægelighed.

I en undersøgelse blandt 900 tømrere, murere, betonarbejdere og andre bygningsarbejdere siger 70 procent, at EU burde gøre mere for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Samtidig svarer 83 procent af byggemedlemmerne, at de bekymrer sig over social dumping.

“Danske håndværkere bliver erstattet af billigere arbejdskraft” og “vi kan ikke gå til samme lave timeløn som udenlandske arbejdere,” lyder nogle af svarene i undersøgelsen.

– Vores medlemmer vil have en bedre sikring imod social dumping og en mere fair tilgang til udenlandsk arbejdskraft. Vi håber, at vi ved det kommende valg til Europa-Parlamentet får nogle EU-politikere, der er villige til at indgå forpligtende aftaler om, at vi skal bekæmpe social dumping på tværs af grænserne, siger formanden for 3F’s byggegruppe, Kim Lind Larsen til Fagbladet.

Styrk den hjemlige kontrol

72 procent af de adspurgte efterlyser samtidig at det danske Folketing gør mere i kampen mod social dumping.

For nylig viste en anden repræsentativ undersøgelse blandt alle 3F’s medlemsgrupper, at fire ud af 10 var “helt uenige” i, at EU beskytter danske arbejdere mod social dumping.

Byggefagforeningernes og chaufførernes fokus på social dumping og de mørke sider af det indre marked har fået formanden for Dansk Metal Claus Jensen til at kritiserer fagbevægelsen for ikke at fremhæve de gode sider ved EU, et ærende også FH har været ude i, samtidig med at hovedorganisationen også kører en kampagne op til valget mod social dumping.

Både metalformanden og FH tager afsæt i en rapport fra Tænketanken Europa, som FH bestilt, som angiveligt påviser, at fordelen ved det indre marked langt overgår bagdelene. Både når det gælder de vandrende arbejdstageres bidrag til skattekassen, men også når det gælder deres bidrag til nationalproduktet.

Eller, som Claus Jensen sammenfatter det, i et interview med a4 medier:

”Hvis vi har 100 milliarder kroner i den ene hånd og nogle få østeuropæiske håndværkere uden overenskomst i den anden hånd, så er det her jo som at sammenligne en brækket ryg med en splint i fingeren.” De 100 kr. milliarder er angiveligt hvad ”Danmark” tjener på EU’s indre marked hvert år.

Metalformanden efterlyser klare pro-europæiske udmeldinger:

–  Det vil være rigtig godt, hvis fagbevægelsen fik en tydeligere stemme i den pro-europæiske debat. Når vi har så kæmpe fordele af den frie bevægelighed, må vi da sige det højt. De fagforeninger, som jeg kender, har allesammen vedtaget, at de går ind for EU, ikke? Men man må jo også gå ud og sige det, lyder det fra Claus Jensen.

Han vil ikke pege på bestemte fagforbund for at svigte i EU-debatten.

– Vi har bare så pokkers mange fordele af EU-samarbejdet. Og jeg savner faktisk, at der er flere, der tænker over fordelene i stedet for hele tiden at besvære sig over en enkelt sten i skoen. Brexit er jo forfærdeligt for britiske lønmodtagere, for deres købekraft bliver dramatisk forringet, og mange arbejdspladser forsvinder, siger Claus Jensen.

Gør grin med udenlandske kolleger

Metalformandens opråb har fået formanden for Byggegruppen i 3F Frederiksborg, Peter Bøgh Kjærulff til tasterne:

”Dansk Metals formand Claus Jensen gør grin med mine udenlandske kolleger, når han taler problemet med social dumping i Danmark ned, skriver,” skriver han på a4 medier.

”I onsdags besøgte jeg fire tjekkiske murere, som gik hånd i hånd og lavede en skalmur. De var alle såkaldte selvstændige underentreprenører til en mester uden egenproduktion. Mesteren har selv overenskomst, men prøver at undslå sig den ved at have dem gående, som selvstændige i lønmodtagerlignende forhold – også kaldet arme-ben.

Prisen er en under 1/4-del af, hvad en murer skulle have på akkord – og vel og mærket uden pension, feriepenge og andre faste overenskomstmæssige tillæg. Her bliver de ikke betalt efter overenskomsten.

Desværre er det ikke naturlov, at de virksomheder, som benytter sig af udenlandsk arbejdskraft, har overenskomst, ej heller at de også efterlever den. På den Men det glæder mig, at ifølge Dansk Metal, at industrien er forskånet. Desværre vælter vi os i eksempler på virksomheder, som udnytter mine udenlandske kolleger til et økonomisk quick-fix.

Og dette er blot et eksempel fra byggebranchen, men eksemplerne står desværre i kø. Ikke kun i Byggebranchen, men også hotel- og restaurationsbranchen og transportbranchen oplever samme. Så når forbundsformand Claus Jensen sammenligner vores udfordringer med social dumping med en splint i fingeren, så gør han simpelthen grin med vores udenlandske kolleger, som hverdag bliver snydt for løn og udsat for livsfarlige arbejdsforhold.

Claus Jensen har selvfølgelig ret i, at fagbevægelsen har et ansvar for at holde EU-debatten på sporet, men her bør formanden kigge ind ad. At Dansk Metal vælger at negligere de mange millioner, som vores udenlandske kolleger bliver snydt for, som og sammenligner det med et naturligt svind ved en omsætning på 100 mia, er ganske enkelt uforskammet,” skriver Peter Bøgh Kjærulff.

Vi skal være EU-kritiske

Også forbundsformanden i Malerforbundet afviser Claus Jensens kritik:

”At negligere problemet med social dumping til en sten i skoen eller en splint i fingeren er direkte arrogant, mener Martin B. Hansen, formand for Malerforbundet i a4 medier.

Vi løber afsindigt stærkt for at modvirke skadesvirkningerne af EU og den frie bevægelighed. Og havde vi ikke haft den unikke Danske Model, var det gået langt, langt værre end det trods alt er gået indtil videre.

Problemerne er ikke enestående for malerfaget. Det er mere eller mindre det samme i resten af byggeriet, i landbruget, transporten og mange andre brancher.

Hvis vi lukker øjnene for den virkelighed vores medlemmer oplever på byggepladserne, er vi selv skyld i, at Danmark også på et tidspunkt følger trop med Briterne og forlader EU.

At negligere problemet med social dumping til en sten i skoen eller en splint i fingeren er direkte arrogant. Og det er et udtryk for en manglende evne til at se det samlede billede af et EU med alvorlige udfordringer,” skriver Martin B. Hansen. (brink)