- Vi har sammen med politikerne en fælles interesse i at få gjort noget ved denne tilstand: vi som fagforeninger ønsker at få bremset kriminalitetens betydning for indsatsen mod social dumping og sikre vores faglige forhold. Og politikernes interesser er at få stoppet det dræn i skatte-kassen, som de kriminelle står bag, siger Freddy Ridderhaugen, Byggefagenes Samvirke( til højre i billedet )

Byggefag i opråb til Nordisk Råd

Byggefagforeninger fra Danmark, Norge og Sverige forsøgte at råbe nordiske politikere op: Måske er det rene gangstere som turnere rundt mellem de nordiske lande, dem skal vi komme efter

Da parlamentarikerne i Nordisk Råd mødtes i sidste uge i den svensk Rigsdag i Stockholm blev de mødt af bygningsarbejdere fra de nordiske lande.

Bygningsarbejderne efterlyste handling mod den grasserende kriminalitet og de mafia-metoder, som de oplever breder sig i byggebranchen.

I bliver nødt til at tage det alvorligt og gøre noget, så der kan sættes en stopper for den kriminalitet, der foregår over grænserne mellem de nordiske lande inden for byggebranchen, lød budskabet.

Der blev delt materialer og opråb ud til politikerne fra de nordiske lande, da se samledes til møde i Nordisk Råd.

Det lykkedes at få deltagere fra de politiske partier til venstre ud på gaden og få en snak med dem om det oplæg, byggefagene i Stockholm, Malmø, Göteborg, Oslo og København har udarbejdet.

– Selv om vi ikke fik adgang til at præsenterer vores sag inden for, så har vi fået en fod i døren og skabt en første markering, som vi bygger videre på, siger Jonas Sjöberg, formand for Byggnads Skåne.

Gangstere på turne

– Vi vil påvirke Nordisk Råd og dets politikere til at komme i gang med samarbejdet, når det gælder løndumping, udnyttelse af mennesker som kommer for at arbejde, og kriminaliteten på arbejdsmarkedet, siger han.

– Vi ser, hvordan useriøse byggefirmaer snyder og udnytter udsatte arbejdere og snyder staten for store beløb i skat. Spørgsmålet er om det er rene gangstere som turnerer rundt i vores lande, og dem skal vi komme efter, siger Jonas Sjöberg.

Freddy Ridderhaugen fra Byggefagenes Samvirke i Københavns miljøudvalg deltog i aktionen. Han sammenfatter situationen sådan over for bygsam.dk:

– Vi har sammen med politikerne en fælles interesse i at få gjort noget ved denne tilstand: vi som fagforeninger ønsker at få bremset kriminalitetens betydning for indsatsen mod social dumping og sikre vores faglige forhold. Og politikernes interesser er at få stoppet det dræn i skatte-kassen, som de kriminelle står bag.

Styrk myndighedsindsatsen

Byggefagenes krav til politikerne lyder i overskrifter:

Ændrer lovgivningen så kontrolmyndighederne får større muskler og samarbejder.

Styrke myndighedernes muligheder for sanktioner.

Tættere samarbejde mellem myndighederne i de nordiske lande.

Også elektrikernes fagforeningerne i de nordiske hovedstæder efterlyser handling. I en udtalelse fra deres seneste møde i København skriver de: “Det er vores erfaring, at denne kriminalitet, som vi møder som menneskehandel, trusler, tvang, misbrug af offentlige kasser og lignende, koster virkelig mange skattepenge for samfundet. Arbejdslivskriminalitet bidrager også til social dumping og udhuler vores faglige aftaler.” (brink)