- De forslåede regler vil være en katastrofe for det danske dagpengesystem, derfor er det en stor succes, at vi nu får mulighed for at stemme om det i hele parlamentet, siger Rina Ronja Kari

Dagpengebombe kan stadig afmonteres

Et samlet EU-Parlament skal tage stilling til kontroversielt forslag om dagpengeeksport efter en dags arbejde

Det sendte chokbølger gennem de danske A-kasser, da EU-parlamentets beskæftigelsesudvalg i sidste uge besluttede, at de vil have, at vandrende arbejdstagere skal kunne tage dagpenge med fra et andet EU-land efter ”mindst” en dags arbejde.

Forslaget blev vedtaget som en del af beskæftigelsesudvalgets forhandlingsoplæg omkring en ny forordning om vandrende arbejdstageres sociale sikring.

Folkebevægelsens MEP, Rina Ronja Kari kaldte beslutningen for en bombe under det danske dagpengesystem. Og direktøren for danske A-kasser, Verner Sand Kirk forudså rene ”dagpengefabrikker,” som ville spekulere i at sende folk til landet for efter en dags arbejde at rejse hjem med ret til et halvt års dagpenge.

Men måske er der stadig tid til at afmontere ”bomben,” kilder i parlamentet oplyser, at der nu er samlet nok underskrifter blandt MEP’erne til at forslaget skal til afstemning i plenarforsamlingen, så alle parlamentarikere får mulighed for at tage stilling.

Forslaget kommer sandsynligvis til afstemning til parlamentets samling i december. Men det er stadig højst usikkert, hvordan det vil falde ud.

I første omgang skal parlamentet afvise beskæftigelsesudvalget ændringsforslag, og hvis det sker, så får parlamentarikerne mulighed for at stille ændringsforslag til teksten.

Normal fremgangsmåde i EU-parlamentet er, at den slags forslag afgøres af de enkelte udvalg inden sagen går videre i de såkaldte trilog-forhandlinger mellem parlament, EU-Kommission og medlemslandenes ministerråd.

– De foreslåede regler vil være en katastrofe for det danske dagpengesystem, derfor er det en stor succes, at vi nu får mulighed for at stemme om det i hele parlamentet, siger Rina Ronja Kari, som sammen med alle andre danske medlemmer af beskæftigelsesudvalget stemte imod forslaget.

– Kampen er langt fra vundet endnu, men med dette skridt holder vi den i det mindste stadig i live. Nu gælder det om at få overbevist vores kollegaer om, at de her regler simpelthen ikke skal blive vedtaget, siger hun. (brink)