Dagsorden for forandring

Faglige og folkelige bevægelser mobiliserer for en ny europæisk dagsorden

Organisationer

 • Følgende organisationer og bevægelser er foreløbig med i ’Forandring Nu’:

  LO Storkøbenhavn, Byggefagenes Samvirke, Netværk for Velfærd og Demokrati, Græsrøddernes
  Netværk for Bæredygtig Omstilling (GNBO), Miljøorganisationen NOAH, Klimaforum og Det
  Økologiske Råd.
  Der arbejdes med at udvide kredsen af arrangerende organisationen.

  ’Forandring Nu’ anbefales desuden af bl.a. LO Storbyerne.

 • ”Forandring nu” hedder et spritnyt initiativ, hvor faglige- og folkelige bevægelser er gået sammen for at bruge det danske EU-formandskab til at få sat en ny dagsorden i EU.

  – Organisationerne bag initiativet finder det dybt uretfærdigt, at det er befolkningen i de Europæiske lande, især de yngre generationer, der skal betale for den finansielle krise og de manglende politiske beslutninger. Det er afgørende, at der skabes en grøn vækststrategi, nye jobs og en politisk nytænkning, der bidrager til bevaring og genopretning af miljøet, siger Peter Kay Mortensen, en af talsmændene bag ’Forandring Nu’.

  Initiativet ønsker i forbindelse med det danske EU formandskab at skabe forandring i den politiske udvikling i Europa.

  – Vi skal have sat en ny europæisk dagsorden. Derfor tager holder vi en konference d. 28. marts, med international deltagelse. Her vil fagbevægelsen sammen med klima- og miljøorganisationer og andre diskuterer, hvordan vi med en grøn omstilling af økonomien kan give svar på både den økonomiske krise og klimakrisen, siger Anders Olesen, formand for Byggefagene i København og talsmand for ”Forandring nu”.

  – En investering i grøn udvikling, hvor alle sektorer handler grønt vil udvikle både arbejdspladser, forskning og eksporten. Samtidig vil det skabe et mere forsvarligt forbrug end vi kender i dag, siger han. 

  Stop for social dumping

  – Det europæiske arbejdsmarked skal være socialt. Derfor skal der vedtages en social protokol i EU, som gør social dumping umulig. Hvis vi får stoppet social dumping og får gang i økonomien, så kan vi forhindre, at regningen for krisen bliver betalt af nedskæringer i velfærden. Spekulanterne må selv betale for deres egen krise, siger Anders Olesen.

  – Vi har brug for en politik, der sikrer at der er råd til velfærd og til at bekæmpe arbejdsløsheden effektivt. Ikke mindst den enorme ungdomsarbejdsløshed i Europa, hvor millioner af unge holdes helt uden for, siger han.

  Konferencen følges op med en manifestation dagen efter d. 29 marts.

  – Om det bliver en demonstration eller en anden form for markering er ikke afgjort endnu, det afhænger af opbakningen til initiativet. Under alle omstændigheder vil vi sikre, at konferencens budskab bliver afleveret i klartekst til det danske formandskab og til finans- og økonomiministrene, som mødes i København d. 30. marts, siger Anders Olesen.

  ”Forandring nu” skal i nær fremtid mødes med LO for at se på mulighederne for at landsorganisationen inddrages i afholdelsen af konferencen. (brink)