EFS' generalsekretær kræver social kontrakt som afgørende del af et nyt flertals politik

Den Europæiske Fagbevægelse vil have fornyet den ”sociale kontrakt”

Den Europæiske Fagbevægelse appellerer til de demokratiske partier i det nyvalgte EU-Parlament om en social kontrakt

Vil et nyt EU-Parlament bringe EU’s nyliberale nedskæringspolitik til ophør, spørger den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS. Efter et valg til EU-parlamentet, hvor EFS’ traditionelle samarbejdspartnere i den socialdemokratiske gruppe og i venstrefløjsgruppen led alvorligt tilbageslag. S&D gruppen, som socialdemokraterne indgår i mistede 42 mandater og får 145 i det nye parlament, mens venstrefløjen, GUE mister 13 og får 39 mandater af de 751 medlemmer i EU-parlamentet.

Det EFS kalder de demokratiske partier har alle afvist et samarbejde med højrefløjen, som ganske vist blev styrket men ikke fik et afgørende gennembrud ved valget. De øvrige partier afviser at samarbejde med det yderste højre. Men samtidig har den store koalition mellem socialdemokrater og konservative mistet sit flertal.

Derfor må de demokratiske partier skabe en ny koalition, som holder de yderste højre ude, mener EFS’ generalsekretær, Luca Visentini.

– En ny koalition af demokratiske partier må gøre en fornyet social kontrakt til en afgørende del af deres program, også som en del af godkendelsen af en ny formand for Kommissionen og udnævnelsen af kommissærer, siger han i reaktion på valget.

Vil de skuffe igen

EFS har netop holdt kongres op til valget, hvor kravet om en slags ny social kontrakt var et af slagordene i valgkampen. Men EFS må nu konstatere, at de kræfter, der kunne styrke fagbevægelsens interesser er blevet svækket efter valget.

– Vi byder det velkomment at de demokratiske politiske grupper vil skabe en ny koalition, men den må baseres på mere end blot at holde det ikke acceptable ude. Det må have et fremsynet program for en bæredygtig økonomisk model baseret på social retfærdighed og klimahandling, siger Luca Visentini.

– Det virkelige spørgsmål er, hvad de vil bruge majoriteten til – vil de genskabe troen på demokratisk samarbejde ved at få Europa ud af nedskæringspolitikken, give arbejderne deres fair del af væksten og forsvare de faglige og miljømæssige rettigheder? Eller vil de skuffe vælgerne engang til ved ikke at handle på disse afgørende spørgsmål, spørger han.

– Vi vil se et klart program på basis af en ny koalition, og vi appellerer til de demokratiske partier og nationale ledere om at involvere fagbevægelsen og de social partnere i at formulere det, siger Luca Visentini. (brink)