Den polske finte

Glem al snak om beløbsgrænse: Polen bød knap 600.000 arbejdere indenfor i EU’s indre arbejdsmarked

Det kan godt være, at de danske arbejdsgivere jamrer sig over, at regeringens plan for billigere udenlandsk arbejdskraft blev skudt ned i går. Men måske skal de bare ringe til nogle af de kreative danske vognmænd, som kender polensfinten.

For selvom Polen regeringen afviser at tage imod flygtninge fra Mellemøsten, så er der så meget mere parate til at udstede arbejdstilladelser til folk uden for EU. Arbejdstilladelser som kan bruge i alle EU-lande, som det i disse dage afdækkes med lejren i Padborg.

Alene sidste år, udstedte Polen arbejdstilladelse til 597.000 arbejdere fra lande uden fra EU. Hvoraf langt de fleste kommer fra Ukraine. Ved udgangen af 2017 havde 417.000 borgere fra tredjelandelande en gyldig arbejdstilladelse i Polen, det viser ny tal fra Eurostat, som for første gang har opgjort tallet for hele EU og de enkelte EU-lande. (Tallene kan ses på Europaportalen.)

Og udviklingen er fortsat, i de første fire måneder i år har de polske myndigheder udstedte cirka 100.000 arbejdstilladelser til udlændinge, og det er 40 procent mere end de første fire måneder året før, skriver polennu.dk. Til sammenligning udstedte danske myndigheder kun godt 10.000 arbejdstilladelser til borgere fra tredjelande sidste år.

I alt var der mere end en million Ukrainere med arbejdstilladelse i EU ved udgangen af 2017. Mens der var godt en kvart million arbejdere fra Filippinerne og godt 120.000 fra Sri Lanka.

Tilladelserne giver polske virksomheder ret til at bruge arbejdskraften over hele EU, tilladelsen gælder i tre år og kan forlænges yderligere. (brink)