Det græske mareridt fortsætter

I løbet af maj skal det græske parlament godkende yderligere nedskæringer for milliarder

Nedskæringsmareridtet er uden ende. Selvom den Internationale Valutafond, IMF ”kun” har en rådgivende rolle i forbindelse med den tredje lånepakke til Grækenland, så fortsætter IMF med at presse på for stadig flere nedskæringer, skriver den engelsksprogede græske hjemmeside Keeptalkinggreece.

Ifølge græske medier har den venstreorienterede SYRIZA-regering indgået en aftale med kreditorerne i Trojkaen (EU, Centralbanken og IMF) om nye tiltag, som rækker frem til 2020. Og Trojkaens bud på en udgang af det græske samfunds dybe krise er tilsyneladende stadig den samme: Yderligere nedskæringer til de hårdt prøvede grækere.

Trojkaen og regeringen er allerede enige om (yderligere) hug til de græske pensioner, og en sænkelse af det skattefri bundfradrag, som vil ramme de fattigste pensionister og børnefamilier. Men IMF kræver yderligere nedskæringer og skatteforhøjelser som beløber sig 450 millioner euro (3,3 milliarder kr.) næste år, hvis ikke den græske stat præsterer et overskud på 3,5 procent af BNP. IMF vurderer selv, at overskuddet på de græske finanser næste år kun vil blive 2,2 procent og så skal de yderligere nedskæringer sættes i værk.

Nedskæringer skal – ifølge IMF – ramme dagpenge til arbejdsløse, som i øvrigt er begrænset til et år, så langt de fleste arbejdsløse er uden indtægt overhovedet. Satsen er i dag 360 euro om måneden – og langt fra den officielle fattigdomsgrænse. Desuden skal en række børneydelser og støtte til fattige beskæres. Også et varmetilskud til de mest udsatte skal beskæres med samlet 58 millioner euro, hvis budgetmålet ikke nås. Endelig skal et skattefradrag til medicinudgifter reduceres, det vil øge skattebyrden med yderligere 121 millioner euro.

Den nye aftale er på 128 sider – ifølge Keeptalkinggreece – og indeholder en række punkter, som handler om alt fra privatisering til søndagsåbne butikker og loft over tidsbegrænsede ansættelser i det offentlige.

Den græske regering forsøgte først at afvise kravet om, at binde landet til nye nedskæringer som rækker udover det næste parlamentsvalg. Alligevel endte regeringen på et møde i Malta med at acceptere en aftale for årene 2019-2020. Aftalen blev retfærdiggjort med, at alt overskud på statsfinanserne udover de 3,5 procent, som Trojkaen kræver, skal gå til sociale foranstaltninger, som modgår de nedskæringer programmet indeholder.

Men IMF tolker aftalen anderledes, viser det sig nu. Grækenland må først sætte ind med formildende tiltag, hvis overskuddet når op på 3,7 procent af BNP og ikke ved de 3,5 procent, som grækerne troede var aftalt. IMF mener, at der skal være en margen i budgettet, før regeringen kan få lov til at bruge penge på at lette byrden for de hårdest ramte.

Mageløst hykleri

– IMF og de europæiske kreditorers hykleri er mageløst. IMF erklærede for et par måneder siden, at overbeskatning ikke var en løsning på det græske problem. Her tænkte IMF tydeligvis på virksomhedernes og forretningslivet skat. Og EU-kommissionens formand, Juncker erklærede i sidste uge, at han var imod yderligere nedskæringer i (de græske red.) pensioner. Åbenbart har han ingen anelse om indholdet i de dokumenter, som hans kontor udsender, skriver Keeptalkinggreece.

– Gad vide, hvordan det regerende venstrefløjsparti SYRIZA vil overbevise sin parlamentsgruppe til at stemme for sådanne tiltag, som vil smadre millioner af mennesker. Premierminister Tsipras har sagt, at de seneste ekstra nedskæringer bliver vedtaget midt i maj, skriver hjemmesiden og slutter med et ps:

Beskatte de fattige? Har Juncker eller IMF nogen som helst ide om hvordan enlige skatteydere skal klare at overleve med mindre end 500 euro om måneden, eller hvordan en familie med to børn med kun lidt over 500 euro overlever i en stat med nærmest ingen velfærdsordninger? Helt ærligt, jeg er sikker på, at de er komplet lige glade. (brink)