Det polske dobbeltbogholderi

Polske byggefirmaer bruger systematisk dobbeltbogholderi til ære for fagbevægelsen

Mønstret går igen og igen: Udenlandske byggefirmaer, som producerer falske lønsedler på samlebånd, hvis det er nødvendigt.
Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København har netop måttet opgive at slæbe et polsk firma i arbejdsretten, selvom de havde vidneudsagn og dokumenter, som kunne bevise dobbeltspillet.

– Det er ærgret os selvfølgelig, for som regel når vi ikke så langt, fordi vi ikke har adgang til de udenlandske arbejdere, siger Jesper Weihe formand for Byggegruppen.
Sagen handler om det polske firma S-Bud, som har haft to store opgaver for det danske entreprenørfirma Pihl. Fimaet er medlem af Dansk Byggeri og dermed dækket af overenskomsten. Og S-Bud har da også kunnet fremvise lønsedler, som stemte med den danske overenskomst.
– Men de var lavet til lejligheden, de har haft et sideløbende system, til ære for os. Når man går det efter i sømmene, så viser det sig, at det intet har med virkligheden at gøre, siger Jesper Weihe.
I sagen med S-Bud har fagforeningen været på byggepladsen utallige gange, uden at de polske arbejdere ville snakke med dem.
– De har kigget måbende på os, når vi har vist dem deres lønsedler. Firmaets dokumentation har intet med deres virkelige forhold at gøre, og det er det mønster, vi ser igen og igen, siger han.
Når det var lige ved at lykkes at kunne rejse en sag i Arbejdsretten om det dobbelte boholderi, så skyldes at 8 af de 300 polakker, som har arbejdet for S-Bud, blev vrede nok til at gå til fagforeningen og fortælle den virkelige historie.

Penge i hånden

De polske arbejdere på de danske byggepladser får stort set betaling efter samme system. De får indsat omkring 3200 zloty (ca.6.000 kr.) om måneden på deres polske konto, og så får de et tilsvarende beløb i kontantenter direkte i hånden. Så den typiske ” løn” er på 12.000 kr. om måneden. Den sidste halvdel har de dog end ikke en kvittering for.
Beløbet som sættes ind på deres konto svaret meget nøje til den minimumsløn, som er lovfæstet i Polen, og som de skal betale skat af derhjemme.
– Polakkerne ville selvfølgelig ikke tage herop for mindstelønnen, men med de ekstra penge i hånden tjener de mere end derhjemme, siger Jesper Weihe.

Mafiametoder

De otte som fortalt om den rette sammenhæng var indstillede på at vidne i Arbejdsretten så fagforeningen kunne køre sagen.
Men lige inden sagen skulle i Arbejdsretten trak alle deres vidneudsagn tilbage. De havde lavet en aftale via advokat med S-Bud, hvor de i stedet bekræfter, at de har fået deres løn. Samtidig trækker de fuldmagten tilbage, som fagforeningen havde fået til at føre sagen.
Prisen for deres tavshed var 30.000 kr., som de fik udbetalt af S-Bud. Det har en af de otte efterfølgende dokumenteret overfor fagforeningen.
– Det stinker langt væk af mafiametoder for at sætte det fagretslige system ud af kraft. Når vidner bliver købt væk på den måde, så er løbet kørt. Sagen er slut, siger Jesper Weihe,

Åbenhed

Hvis der skal gøres op med svindlen og omgåelsen, så er der brug for åbenhed, mener han.
– Der er brug for kontrolforanstaltninger. Hvad er det for en løn, vi taler om? Det skal på det rene, ellers har vi ikke en chance, så kan de producere så mange lønsedler det skal være. De fører jo også Dansk Byggeri bag lyset. Ofte er det sent vi får papiererne, sagerne kan køre i hele år, og så er folkene for længst væk, siger Jesper Weihe.
Han efterlyser også, at det såkaldte RUT-register kommer til at fungere. I princippet skal alle udstationerende udenlandske virksomheder melde sig i registret med oplysninger om, hvad de laver og hvem de har ansat på byggepladserne.
– Hvis RUT fungerede ordentligt, og vi fik de grundoplysninger, så slap vi for at lege detektiver, hver eneste gang vi stødte på østarbejdere. Det er utroligt, at det ikke skulle kunne lade sig gøre i en verden med EDB, siger han. (brink)