EFS: Ingen traktatændring uden social protokol

Den europæiske fagbevægelse afviser traktatændringer uden social protokol og inviterer Helle Thorning-Schmidt til forhandlinger

– Det er borgernes fremtid og ikke rating-bureauers meninger i bør være optaget af, lyder det i en SOS-melding fra Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS til EU-topmødet i dag.
EFS advarer EU-toppen mod at ødelægge vækst og jobskabelse

– Lad være med at bure EU-landene inde i en økonomisk spændetrøje. Det er ikke vejen tilbage til sunde budgetter, hedder det.

De faglige ledere afviser, at en traktatændring kan klares med et hurtigt fix. Det vil kun føre til at borgerne mister endnu tiltro til de politiske institutioner, mener de.
– Traktatændringer må foregå ved en demokratisk proces. EFS kræver at blive fuldt involveret i processen, hvis EU-traktaten skal ændres, lyder kravet.

Samtidig forlanger EFS at enhver traktatændring skal medtage den sociale protokol, som EFS længe har arbejdet for. Protokollen skal sikre at faglige rettigheder altid er overordnet det indre markeds regler for fri bevægelighed.

Indtil videre har ingen af EU-landene villet rejse spørgsmålet om en social protokol på topmøderne. EFS lægger op til at gå direkte i dialog med det danske formandskab om fagbevægelsen ”bekymringer og forslag”, og inviterer derfor den danske statsminister til at mødes med de faglige ledere allerede til januar. (brink)