EFS: Kampen mod pagten fortsætter

Europagtens grundlæggende mål er at presse lønningerne i hele EU, mener den Europæiske Faglige Sammenslutning, som opfordrer til at gå på gaden overalt i Europa mod pagten

Se mere

 • Europagten

  Uddrag fra pagten:
  Hvert land vil være ansvarligt for de specifikke politiktiltag, som det vælger for at fremme konkurrenceevnen, men der vil blive rettet særlig opmærksomhed mod følgende reformer:
  i) foranstaltninger til at sikre en omkostningsudvikling, der er i overensstemmelse med produktiviteten, med respekt for de nationale traditioner for arbejdsmarkedsdialog og -relationer, f.eks.:
  • gennemgang af lønfastsættelsesordningerne og om nødvendigt af graden af centralisering i forhandlingsprocessen og af indekseringsmekanismerne, dog således at arbejdsmarkedets parters autonomi under de kollektive forhandlinger fastholdes
  • sikring af, at lønoverenskomster i den offentlige sektor understøtter bestræbelserne vedrørende konkurrenceevnen i den private sektor (under hensyntagen til den vigtige signaleffekt af lønningerne i den offentlige sektor)

 • Europagten er ikke spiselig, selvom nogle af Merkels og Sarkozys mest rabiate krav til lønkontrol er pillet ud efter pres fra bl.a. europæiske fagforeninger, mener EFS.

  Pagtens grundlæggende mål er det samme: En politik som skal presse lønningerne i hele Europa, derfor vil EFS fortsætte kampen for en mere retfærdig pagt med mere lighed og mod nedskæringer, lyder meldingen fra den faglige sammenslutning efter topmødet.

  – Den grundlæggende idé er stadig at presse alle medlemsstater til at føre en politik, som skal pressen lønnen ned, mener EFS.

  Fra løn til profit

  Europagten vil have lønudviklingen koblet snævert til udviklingen i produktiviteten. Men det vil betyde, at lønnen ikke kan følge med prisstigningerne.
  En sådan politik vil føre til systematisk omfordeling fra løn til profit, udbytte og bonusser, konstaterer EFS.

  – Det er vigtigt at fortsætte presset. Vi starter med aktioner i morgen i Rumænien, og fortsætter i næste uge i Paris, Amsterdam, Bruxelles og London. Samtidig med at vi fører kampen på gaderne i Europa, vil vi rejse det på det sociale trepartstopmøde den 24. marts. Vores kamp fortsætter, siger John Monks, generalsekretær for EFS.
  Det sociale trepartsmøde er det traditionelle formøde til EU-topmøderen, hvor arbejdsmarkedets parter på EU-plan får lejlighed til at give deres indspark til topmødet. (brink)