EFS siger nej til traktatændring

Den Europæiske Faglige Sammenslutning afviser for første gang en traktatændring i EU. Traktatændring vil bane vejen for indgreb i kollektive aftalesystemer i hele Europa, mener EFS

Europæisk fagbevægelse vender sig mere og mere entydigt mod EU-toppens forsøg på at udnytte krisen til stramme grebet om medlemslandenes økonomiske politik.
For første gang er den Europæiske Fagbevægelse, EFS klar til at afvise en traktatændring i EU. Det Europæiske Råd har – med danske støtte – besluttet at ændre Lissabontraktaten for at bane vej for en permanent krisefond i EU. Det afviser EFS nu.

I et brev til EU-parlamentets forfatningsudvalg opfordrer de parlamentet til at afvise traktatændringen.
– EFS er imod traktatændringen, fordi den vil bane vej for indblanding i den sociale dialog og indgreb i over for de kollektive aftalesystemer i hele Europa, skriver EFS’ generalsekretær, John Monks, i et brev til de to medlemmer af udvalget Elmar Brok og Roberto Gualtieri,

EFS vender sig ikke kun mod traktatændringen, men mod hele det kompleks af stramninger, som er på bordet i EU. John Monks har tidligere kaldt det fransk-tyske forslag om en ”konkurrencepagt” for direkte perverst.
– Den røde tråd i alle forslagene om økonomisk styring, som er på bordet, er at gøre lønninger til hovedinstrumentet – måske det eneste – til regulering af økonomien. Valutadevaluering – som ikke længere er muligt indenfor euro-området – er skiftet ud med devaluering af lønninger i form af lønnedskæringer, skriver John Monks.

– Forudsætningen for at opnå sådan en total lønfleksibilitet er, at alle institutioner på arbejdsmarkedet, som forhindrer at lønnen falder, bliver betragtet som begrænsninger, som skal elimineres, skriver han.

– EFS opfordret Jer til ikke at støtte traktatændringen i den nuværende form, fordi det vil ødelægge den sociale dialog og de kollektive forhandlingssystemer, hvis uafhængighed er garanteret i mange medlemsstaters forfatning og i Lissabontraktaten. Den uafhængighed skal beskyttes, skriver John Monks.

Støtter afvisning

Folkebevægelsen mod EU’s parlamentsmedlem, Søren Søndergaard er medlem af forfatningsudvalget, han opfordrer sine kolleger til at afvise traktatændringen.

– EFS har fuldstændig ret i, at traktatændringerne om økonomisk EU-regering vil skade lønmodtagerne og de faglige rettigheder. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at få forslagene afvist, og opfordrer mine kolleger i EU-parlamentet til at gøre det samme, siger han.

Også Enhedslisten bakker EFS afvisning af traktatændringen op.

– Der er tale om ændringer, som ensidigt vil kaste krisens byrder over på lønmodtagerne og svække fagforeningerne. Derfor bør den danske fagbevægelse nu også gå ind i kampen mod denne traktatændring, siger partiets EU-ordfører Per Clausen, EU-ordfører for Enhedslisten.

– Danmarks tilslutning til traktatændringen kan forhindres, hvis Socialdemokraterne og SF følger opfordringen fra den Europæiske Faglige Sammenslutning. Danmark kan komme til at spille en afgørende rolle i forsvaret for lønmodtagerrettigheder og velfærden mod de angreb, som de ledende politikere i de store EU-lande står bag, siger Per Clausen.

Enhedslisten har anmeldt en forespørgselsdebat i folketingssalen om hele pakken af tysk-franske forslag til økonomisk styring. (brink)