EFS: Skam Juncker – brugte mere tid på sommertid end på social retfærdighed

Junckers svanesang i EU-Parlamentet skuffer den europæiske fagbevægelse

EU-Kommissionens formands såkaldte ”state of the union” tale i går i EU-parlamentet, var som sædvanlig fyldt med store ord om kommissionens indsats. I år med særlig vægt på at gøre EU til en verdensmagt, og med et konkret forslag om at oprette en stående grænsehær på 10.000 mand, som også skal være klar til at rykke ind i Nordafrika og andre ”nærområder.”

Juncker lagde meget vægt på alt det der skulle nås inden valget til EU-parlamentet næste år, og derfor var det vigtigt at fremhæve alt det Kommissionen har gjort og alt det den har tænkt sig at gøre.

At der i en tale om stormagtsambitioner ikke også kan være megen plads til at adressere den sociale virkelighed og de store modsætninger, som er dagligdag i Unionen, ærgrer den Europæiske Faglige sammenslutning, EFS.

Mens Juncker stadig talte, tweetede EFS: ”Skam Juncker! Ofrede mere til på sommertid end på social retfærdig.”

Næsten som et ritual havde EFS også i år varmet op til talen med en opfordring til EU’s førstemand om at fokusere på et opgør med den voksende ulighed og den store udbredelse af arbejdende fattige i Unionen.

Det skete ikke, Juncker holdt sig til brede vendinger om at omsætte den såkaldte ”sociale søjle” til lovgivning.

Folk har fået nok

EFS’ generalsekretær, Luca Visentini siger i en kommentar til talen, at Juncker sagde mange gode ting om at åbne en legal vej for migranter til EU og om at forsvare demokratiet og retsstaten.

– Men han ser ikke ud til helt at have forstået, at arbejdere er dødtrætte af lave lønninger, faldende offentlig velfærd og den daglige kamp for at få enderne til at mødes, siger han.

EFS bakker dog helt op om Junckers tale om at udmønte den ”sociale søjle” i lovgivning. Men hverken Kommissionsformanden eller EFS kommer i dag med mere konkrete bud på, hvordan den lovgivning skal se ud. (brink)