Udstationeringsfonden skal nedlægges. I stedet skal vi ved lov indføre et kædeansvar. Det vil på en langt mere effektiv måde sikre, at udenlandske og danske arbejdere kan få deres tilgodehavender, når arbejdsgiveren er løbet fra regningen, siger, Finn Sørensen

EL: Nedlæg ligegyldig udstationeringsfond og indfør kædeansvar

Enhedslisten kræver svar fra beskæftigelsesministeren om fond for udstationerede, og vil have et kædeansvar, som skal dække både udstationerede og danske arbejdere, der bliver snydt for løn

Som tidligere omtalt på eufagligt.dk har Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, AFU indtil videre ikke udbetalt en krone, til udenlandske arbejdere, som er blevet snydt for deres løn. Fonden var fagbevægelsens og arbejdsgivernes fælles svar på et krav om et forsigtigt kædeansvar i EU’s såkaldte håndhævelsesdirektiv. Folketinget vedtog loven om fonden med anbefaling fra LO og DA.

– Der må sidde nogle faglige ledere med røde ører. Nu viser det sig, hvad mange lokale fagforeninger og Enhedslisten sagde: Udstationeringsfonden er bare en dårlig undskyldning for at afvise et udbredt krav om, at der skulle indføres et kædeansvar til at sikre østarbejdernes løntilgodehavender. Ikke nok med det, fonden har indtil nu kostet 40 mio. i etablering og drift. Det er penge ud af vinduet, siger Enhedslisten beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen.

– Det må vi tage konsekvensen af. Jeg vil have ministeren ned i folketingssalen og konfrontere ham med fadæsen. Han skal også forholde sig til det eneste fornuftige: Udstationeringsfonden skal nedlægges. I stedet skal vi ved lov indføre et kædeansvar. Det vil på en langt mere effektiv måde sikre, at udenlandske og danske arbejdere kan få deres tilgodehavender, når arbejdsgiveren er løbet fra regningen, siger han.

– Kædeansvar vil tvinge alle bygherrer og hovedentreprenører til at tænke sig om en ekstra gang, førend de hyrer en underleverandør, der tilbyder en ydelse, der er så billig, at man tror det er løgn. Det er det som regel også. Kædeansvaret vil skille fårene fra bukkene i byggebranchen, og andre udsatte brancher. Det er der hårdt brug for, når man ser på de mange sager om underbetaling, som fagforeningerne kører imod udenlandske virksomheder, siger Finn Sørensen. (brink)