En million underskrifter mod TTIP

Underskrivere vil have stoppet forhandlingerne med USA og vil have EU til at undlade at ratificerer den allerede indgåede aftale med Canada.

Se mere på

 • Stop TTIP

 • Initiativet ”Stop TTIP”, handelsaftalen mellem USA og EU har på kort tid samlet en million underskrifter blandt EU-borgere.

  ”Stop TTIP” er en ”selvbestaltet underskriftindsamling fordi EU-kommissionen har afvist et forsøg på at gennemføre en officiel EU-indsamling af underskrifter. Det var ellers en af de demokratiske nyskabelser i den nye EU-traktat, at hvis en gruppe borgere samlede en million underskriftetom et problem, så skal EU-kommissionen genoverveje sagen og holde en høring i EU-parlamentet.

  Men i starten af september afviste EU-kommissionen at godkende underskriftindsamlingen, derfor den selvbestaltede indsamling.
  Mere end 320 organisationer – heraf mange fagforeninger – fra 24 EU-lande står bag initiativet.

  – Stop TTIP har samlet mere end en million underskrifter på rekordtid. Det er især pinligt for EU-kommissionen, som har gentagne gange har forsøgt at blokerer enhver borgerindragelse i den måde aftalerne bliver forhandlet og i, hvad der skal komme ud af det. Juncker skulle lytte til den voksende modstand og stoppe begge aftaler straks, siger John Hilary, som er medlem af Stop TTIP’s styregruppe.

  Optrapper protester

  Kampagnen frygter bl.a., at handelsaftalerne – med de indbyggede muligheder for at sagsøge lande, der beskærer de multinationales indtjeningsmuligheder – kommer til at undergrave både de demokratiske og faglige rettigheder.

  – EU prøver desperat at kvæle borgernes deltagelse og forhindre en kritisk debat om aftalerne. Det vil vi ikke acceptere. TTIP og CETA (aftalen med Canada) truer demokratiet, faglige rettigheder, miljøstandarder og afgørende offentlig velfærd. Befolkningen vil have noget at skulle have sagt og det burde de! En million har allerede sagt: Nej tak! Hvor mange flere skal der til før Bruxelles lytter, siger Susan George, fra kampagnegruppen.

  Stop TTIP vil optrappe protesterne de kommende måneder: Underskriftsindsamlingen fortsætter og der lægges op til kampagner og demonstrationer. Således er TTIP også tema for demonstrationen 19. december i Bruxelles, hvor der er EU-topmøde.

  9. december afleverer Stop TTIP symbolsk underskrifterne til kommissionsformand Juncker, som en tvivlsom gave på hans 60 års fødselsdag. (brink)