Engang var jeg flygtning

Den svenske undervisningsminister, Aida Hadzialic fortalte sin flygtningehistorie, på den Europæiske Faglige Sammenslutnings kongres i Paris

Se mere

 • Kongressen kan følges på EFS’ hjemmeside

 • Der blev helt stille i kongressalen, da den svenske undervisningsminister, Aida Hadzialic talte den Europæiske Faglige Sammenslutnings delegerede.
  Hun er 28 og kom til Sverige som flygtning fra Bosnien som femårig.

  – I dag står jeg foran jer som repræsentant for den svenske regering. Men mit liv startede med krig, død, flygtningelejr og tab. Tab af mine slægtninge, mit hjem – og af mit, sagde Aida Hadzialic.

  Hun kom til Sverige i 1992, på et tidspunkt hvor Sverige var ude i en dyb økonomisk krise, alligevel tog landet mod 82.000 flygtninge det år.

  – Mit budskab til Jer er, at hvis Sverige kunne gøre det i den mørke tid i starten af 90-erne, så er jeg ovebevist om, at vi kan gøre det igen – især hvis vi gør det sammen, sagde hun og fik stående bifald fra de 500 deltagere i kongressen, som vedtog en ”hasteudtalelse” om flygtningesituationen, hvor de retter en skarp kritik mod politikernes håndtering af katastrofen.

  – Mange af asylsøgerne risikerer deres eget, deres børns og familiers liv i søgen efter et sted med fred og respekt. EFS fordømmer ethvert tiltag, som truer deres menneskelige værdighed, deres menneskerettigheder og fysiske integritet, hedder det i udtalelsen.

  Uvillige regeringer

  Udtalelsen fordømmer de tab af menneskeliv på asylansøgere som forsøger at krydse Middelhavet, og EFS gentager sin opfordring til EU-kommissionen om at genoptage redningsoperationerne for at sikre effektiv humanitær assistance, til dem, som forsøger at krydse havet.

  – Lange køer ved asylkontorer, overfyldte modtagecentre og improviserede lejre i mange hjørner af Europa, viser hvor dårligt forberedt og hvor uvillige landene har været til at håndtere krisen, lyder det. EFS mener slet ikke, at den foreløbige aftale om at fordele 160.000 flygtninge er nok.

  – Der er skal gøres mere: Alle mennesker har ret til sikkehed, økonomisk tryghed, religiøs og politisk frihed og adgang til sundhed og uddannelse med kvalitet i et samfund, som beskytter disse friheder. EU og medlemslandene må genskabe et ordentlig niveau af velfærd for alle, hedder det.

  – Med sine 60 millioner medlemmer, forbliver fagbevægelsen i Europa et bolværk mod alle former for intolerance, og vi vil fortsætte med at presse på for humane svar på en humanitær krise. Der hvor flygtninge kan arbejde, vil fagforeningerne organisere dem og repræsentere dem, og vi vil samarbejde med andre organisationer om at sikre humanitær hjælp til dem, som ikke er i arbejde, slutter udtalelsen. (brink)