Transportministeren omfavnede forslag om at forhandle skrappere regler for udenlandske busser, men benyttede samtidig lejligheden til at kritiserer fagbevægelsen for ikke at svinge med fanerne
Onsdag var der fuld opbakning fra regeringen til et forslag fra oppositionen om at få gang i forhandlinger om at bekæmpe social dumping i busbranchen.
Baggrunden for beslutningsforslaget er, at turistkørsel og guidede ture især i København er på vej til at blive overtaget af udenlandske vognmænd, hvor chaufførerne ikke arbejder på noget der ligner danske vilkår. Samtidig viser kontroller, at der er problemer med momsbetaling og vognmændene er i stor udstrækning ikke registreret i RUT-registret, som de skal.
Det var S, DF, Enhedslisten, SF og Alternativet, som stod bag beslutningsforslaget, som pålægger regeringen at indlede forhandlinger. Bl.a. skal det undersøges, om der kan stilles krav om danske løn- og arbejdsvilkår eller cabotagerestriktioner til udenlandske busselskaber.
Ifølge Brancheorganisationen Danske Busvognmænd (i dag Dansk Person Transport), viser en undersøgelse, at der fra april 2018 til september 2018 blev registreret 910 udenlandske busser. Danske Busvognmænd vurderer, at en stor del af de busser kører systematisk cabotagekørsel. Samtidig har en kontrol foretaget af SKAT og Arbejdstilsynet i sommeren 2018 vist at, 21 ud af 22 busser i København ikke kunne fremvise et bevis på dansk momsregistrering. Ligeledes var chaufførerne i vidt omfang ikke registreret i Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT-registret).
Hvorfor ingen faner ved den lille havfrue
Transportministeren valgte at omfavne forslaget og lovede at indkalde til forhandlinger. Samtidig redegjorde han for regeringens initiativer på området. Og så sluttede han af med at svinge krabasken over fagbevægelsen.
– I Danmark er det fagbevægelsen, som sikrer at udenlandske chauffører får ordentlige lønvilkår. Så det undrer mig, at de ikke har brugt de kampskridt, de har til rådighed. Hvis det er så stort et problem, som beslutningsforslaget antyder, så undrer det mig, at de ikke er gået ind i den kamp, sagde Ole Birk Olesen (LA).
Det fik ordføreren for forslagsstillerne, Rasmus Prehn (S) til at spørge om regeringen ikke var sent ude. Det afviste ministeren.
– Men jeg synes det er værd at gentage: Hvad laver fagbevægelsen? Det er jo ikke svært at finde de her selskaber, de er ved turistattraktionerne og ved krydstogtskibene. De er nede ved den lille havfrue, hvorfor står fagbevægelsen ikke der med faner og bruger de kampskridt og laver de faglige blokader, de helt lovligt kan, sagde Ole Birk Olesen.
Siddet på hænderne
– Den danske model består af tre ben, og vi har savnet det tredje ben nemlig regeringen, den har siddet på hænderne i fire år. Vi har adgang til de danske virksomheder, men vi kan ikke stoppe udenlandske vognmænd, Hvis myndighederne ikke vil kontrollere, så må de giv os den ret, siger formanden for 3F’s Transportgruppe, Jans Villadsen, til ministerens beskyldning om passivitet.
Han peger også på, at den tidligere regering var næsten i mål med en løsning, som indebærer danske ok-vilkår for de udenlandske chauffører.
– Den gang stemte ministeren imod, og der er intet sket de sidste to år med den her minister, det har været katastrofalt for transportbranchen. Derfor er det pinligt at skyde skylden på andre, når det går galt, siger Jan Villadsen.
FH og DA præsenterede i sidste uge et samlet forslag til bekæmpelse af social dumping på transportområdet, som også omfatter busbranchen. Forslaget indebærer at udenlandske chauffører skal aflønnes efter danske overenskomster.
– Nu ligger der en færdig løsning, så må vi se, om ministeren og hans parti går ud i valgkamp imod fagbevægelse. Indtil nu har Ole Birk Olesen talt for disruption af den danske model, og kaldt det fagforeningstyranni, når vi har været ude at blokerer, siger Jan Villadsen.
Han henviser også til den vejpakke, som for nylig blev godkendt af EU-parlamentet.
– Vi har svært ved at få armene ned, og cadeau til ministeren for at den blev vedtaget af transportministrene. Den kan selvfølgelig stadig nå at blive ændret i trilog-forhandlingerne. Men det er heldigvis sådan, at med vejpakken bliver medlemsstaterne forpligtet til at kontrollere, at reglerne bliver fulgt – uanset hvem der er Transportminister, siger Jan Villadsen. (brink)