EU-forslag om mindsteløn: Nej tak fra norsk fagbevægelse

Norsk LO takker også nej til EU-Kommissionens forslag om lovbestemt mindsteløn

Det er helt uaktuelt i Norge, siger formanden for norsk LO Hans-Christian Gabrielsen, til FriFagbevegelse.no. Den norske LO-formand taler tydeligvis Kommissionens initiativ ned, og siger at han ikke tror, at Kommissionen får landet et direktiv om lovfæstet mindsteløn.

– Alle parter enig om, at det er helt uaktuelt i Norge, både arbejdstagersiden, arbejdsgiverne og regeringen. Løn skal fastsættes i forhandlinger mellem parterne. En lovfæstet mindsteløn vil undergrave overenskomstsystemet, siger Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

LO formanden understreget, at EU Kommissionen ”kun” har sendt en ”Kommunikation” ud til de berørte parter i Europa for at få en ”situationsbeskrivelse” af dele af arbejdsmarkedet i Europa. Kommissionen har ikke besluttet, at det skal ende i et direktiv.

Enig nordisk front

Kun seks af EU’s 28 medlemslande har ikke en lovfæstet mindsteløn. Tre af dem er Norges nordiske naboer Sverige, Danmark og Finland.

– I lighed med Norge har de et godt etablere system, hvor det er parter på arbejdsmarkedet som fastsætter lønniveauet. De nordiske EU-lande frygter at en fælles ordning kan undergrave deres modeller, siger Gabrielsen.

På linje med meldingerne fra både svensk og dansk LO, så forstår den norske LO-formand godt ønsket om at hæve mindstelønningerne i Europa.

Han mener EU-kommissionen tegner en vigtig og rigtig diagnose.

– EU-Kommissionen foreskriver ingen medicin i den melding som ligger. En lovfæstet mindsteløn vil ikke være en rigtig medicin i Norge, fastslår han.

Når Spørgsmålet overhovedet kommer på tale i Norge skyldes det, at landet er et EØS-land, som er forpligtet til at gennemføre EU-regler for det indre marked. (brink)