Reformerne i 2012 affødte generalstrejke og protester, men er stadig i kraft

EU-Kommission kan blokere genopretning af faglige rettigheder i Spanien

Betingelserne for at få del i genopretningspakke kan spænde ben for planlagt tilbagerulning af arbejdsmarksreformer i Spanien

EU’s genopretningsfond, som blev vedtaget på topmødet i juli, er blevet beskrevet som en gavepakke med direkte støtte til de hårdest ramte lande.  Pakken er blevet udlagt som et farvel til EU’s sparepolitik og til de nyliberale reformer, som fulgte i hælene på redningspakkerne efter finanskrisen.

Men den udlægning er man knap så sikre på i Spanien.

”Hjælpen kommer med betingelser som påvirker regeringens løfte om at ophæve arbejdsmarkedsreformerne fra 2012, som gjorde det billigere at fyre ansatte. Bruxelles accepterer ikke en lempelse af arbejdslovgivningen, skriver den engelsksprogede udgave af El Paiz.

Ironisk nok kom reformerne fra 2012 netop efter pres fra den Trojka (EU-Kommissionen, IMF og den Europæiske Centralbank), som dengang satte betingelserne for lån til nødlidende euro-lande.

Reformerne gjorde det ikke bare billigere at fyre folk, de åbnede også op for, at virksomhederne kunne se bort fra regionale overenskomster og indgå dårligere aftaler lokalt på arbejdspladserne. Så i praksis var de et alvorligt slag mod det kollektive forhandlingssystem. Samtid åbnedes der for at virksomhederne kunne helt skrotte overenskomsterne, hvis der ikke blev aftalt nye inden for to år. Og det var, hvad der skete, arbejdsgiverne nægtede i stor stil at indgå nye overenskomster, og helt overordnet førte reformerne til et pres på de spanske arbejderes lønninger, som allerede i 2014 var faldet 10 procent.

Meningsløst at rulle reformer tilbage

Men sådan ser man ikke på det i Bruxelles: ”Det giver ingen mening giver at rulle reformer tilbage som virker,” siger El Paiz kilder i Bruxelles. EU-Kommissionen kan bremse sådanne initiativer, når Spaniens planer bliver periodisk evalueret, skriver avisen.

Forudsætningen for udbetalinger fra genopretningsfonden er, at landene udfærdiger økonomiske planer, som EU-kommissionen skal godkende. Det forventes at ske i forbindelse med såkaldte europæiske semester, hvor EU-Kommissionen godkender landenes finanslove og reformprogrammer inden de bliver vedtaget i medlemslandene.

Del af regeringsprogram

Den spanske regering er en koalition mellem det socialdemokratiske PSOE og den tidligere græsrodsbevægelse Podemos. Og tilbagerulningen af reformerne er en del af regeringsprogrammet, Så sent som i maj blev løftet om at skotte 2012 reformerne gentaget i en aftale med mellem PSOE, Podemos og det venstreorienterede baskiske parti, EH Bildu. Men sagen har været udsat på grund af coronakrisen.

Ifølge El Paiz er partierne både uenige om, hvor meget af reformen der skal skrottes og hvornår. Både Podemos og baskerne fastholder at det er hele reformen der skal væk, mens PSOE taler om at fjerne de mest ødelæggende dele af reformen. (brink)