Sundhedspersonale demonstrerede i Paris sidste år for højere løn

EU-Kommissionen skal holde fingrene væk fra vores lønninger

Offentlig ansatte raser over, at EU-Kommissionen blander sig i deres lønforhøjelser, nedskæringspolitikken er på vej tilbage, advarer den europæiske fagbevægelse

De sidste par år har der været mere end 100 strejker og demonstrationer, hvor sundhedspersonalet over alt i EU har kæmpet for højere løn. Kampagnerne kommer efter års efterslæb med en udsultet offentlig sektor i medlemslandene.

Mobiliseringerne har ført til resultater og lønstigninger bl.a. i Belgien og Frankrig, men nu stiller EU-Kommissionen spørgsmålstegn ved de lønforhøjelser, som de ansatte har kæmpet igennem i en række medlemslande.

Det er en indblanding, som de offentligt ansattes europæiske sammenslutning, EPSU afviser i stærke vendinger.

Det er EU-Kommissions årlige gennemgang af eurolandenes finanslovsforslag for næste år, som ifølge EPSU afslører, at trods al snak om, at EU har forladt nedskæringspolitikken, så er den ”koordinerede nedskæringspolitik” godt på vej tilbage i EU.

Det er EU-Kommissionens bemærkninger til f.eks. Frankrig og Belgiens finanslove, som ifølge EPSU, afslører EU-Kommissionens kritik af de stigende lønninger til sundhedspersonalet.

– For Kommissionen betyder det (lønstigningerne red.) højere gæld. Kommissionens analyse betyder implicit, at disse velfortjente lønstigninger efter års svigt slet ikke skulle være sket. Eller endnu værre, at regeringerne må rulle dem tilbage, enten ved besparelser eller ved at beskære sundhedsvæsenet eller fyre ansatte, skriver EPSU i en pressemeddelelse.

Kyniske budgetbisser

Men det er et helt forkert signal at sende til det sundhedspersonale og offentlig ansatte, som lige nu står i frontlinjen i kampen mod Corona, mener EPSU.

– Det viser kynismen hos EU-Kommissionens budgetbisser. De selv samme arbejdere, som der blev klappet af, bliver nu fejet af banen. Det er en tilbagevenden til den koordinerede nedskæringspolitik, som har skadet den offentlige velfærd og fremmedgjort europæerne for EU, hedder det.

Eller som EPSUs generalsekretær Jan Willem Goudriaan sagde på EU’s finans og sundhedsministre tidligere på ugen:

– Pandemien har vist, hvor meget EU’s koordinerede nedskæringspolitik har undermineret vores offentlige sundhedssystemer. Når EU-Kommissionen nu søger tilbage til nedskæringspolitikken, så er det et slag i ansigtet på alle de arbejdere, som fortsætter med at tage hånd om de syge og døende, og på de arbejdere som kæmper for at få lønnen til at slå til. Hvor er Kommissionen henne, når det handler om at kritisere den manglende politisk vilje til at omfordele velfærden? På hvis side står Kommissionen? (brink)