- Det er et bagholdsangreb fra Kommissionen, og et direkte angreb på kampen mod social dumping og det skal stoppes. Regeringen og Transportministeren må sammen med de progressive kræfter i parlamentet forhindre Kommissionens attentat på aftalen, siger Nikolaj Villumsen, Enhedslistens medlem af EU-parlamentet.

EU-Kommissionen trækker klimakortet mod opgør med postkasseselskaber

Et vigtigt element i forliget om en vejpakke, bliver nu undsagt af EU-Kommissionen, som trækker klimakortet mod krav om, at lastbiler skal hjem hver ottende uge

Efter lange og trange forhandlinger nåede EU-Parlamentet, medlemslandene og EU-Kommissionen i sidste uge til et kompromis om en såkaldt vejpakke, som skal forbedre vilkårene for de chauffører, som forsyner europæerne med varer.

Pakken har været hjulpet godt på vej af en aktiv fagbevægelse, hvor både de danske godschauffører og det Europæiske Transportarbejderforbund har aktioneret og propaganderet for regler, som kan sætte en stopper for de elendige vilkår mange – især Østeuropæiske – chauffører arbejder og lever under.

Men nu truer EU-Kommissionen med at trække et af elementerne i pakken ud, den er nemlig ikke i ”overensstemmelse” med EU-nye klimaplan, mener næstformand og økonomikommissær, Valdis Dombrovskis.

Ifølge ham beklager Kommissionen aftalen om vejpakken, fordi ”der indgår elementer”, som ikke er i overensstemmelse med EU’s store klimaplan, skriver Ritzau.

Opgør med postkasseselskaber

Som et værn mod de såkaldte postkasseselskaber, skal lastvogne i fremtiden vende hjem til det land, hvor de er indregistreret mindst hver ottende uge. Kravet skal gøre det mindre attraktivt at lade firmaer registreret med en postkasse i f.eks. Bulgarien kører cabotagekørsel i de vestlige og nordlige dele af Unionen. Samtidig skal det besværliggøre mulighederne for at holde chauffører på EU’s landeveje i månedsvis.

Fagbevægelsen og Parlamentet havde foreslået, at vognene skulle runde hjemlandet hver fjerde uge, men kompromiset blev altså de otte uger.

Allerede inden forhandlingerne gik i gang truede Bulgarien med at indklage kravet om at lastbilerne skal hjem en gang imellem for EU-Domstolen.

– Tomme lastbiler, der skal returnere (til deres land) er i modstrid med EU’s fundamentale principer – den fri bevægelighed af varer og kapital. Man kan ikke forpligtige nogen til at tage et andet sted hen. Det strider mod det frie marked, sagde det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet fra Bulgarien Peter Vitanov.

Kommissionen udøver sin ret

En række Østeuropæiske lande har under forhandlingerne været på linje med Bulgareren.

Og nu, hvor aftalen er på plads, får de så en håndsstrækning fra EU-Kommissionen, som i øvrigt deltog i de såkaldte trilogforhandlinger, hvor aftalen er indgået.

Dombrovskis forklarer, at det kan føre til unødig CO2-udledning, hvis der er et krav om, at lastbiler skal vende hjem. De risikerer at køre med tomme lastrum, siger han.

Kommissionen vil derfor, ifølge Dombrovskis, om nødvendigt – “udøve sin ret” til at foretage en konsekvensanalyse og derpå “fremsætte målrettede forslag, før de to love træder i kraft,” skriver Ritzau.

En talsmand for Kommissionen har uddybet sagen:

– Vi må se, om vi er nødt til at fremsætte lovforslag, som kan forbedre disse to elementer, så de er på linje med den grønne aftale, siger en talsmand for EU-Kommissionen.

Kommissionen vil igangsætte en konsekvensanalyse. Hvis den bekræfter, hvad den nye transportkommissær allerede har konstateret, nemlig at aftalen skaber blandt andet klimaproblemer, vil man fremsætte forslag om at få de dele af vejpakken ændret.

Bagholdsangreb

– Det er et bagholdsangreb fra Kommissionen, og et direkte angreb på kampen mod social dumping og det skal stoppes. Regeringen og Transportministeren må sammen med de progressive kræfter i parlamentet forhindre Kommissionens attentat på aftalen, siger Nikolaj Villumsen, Enhedslistens medlem af EU-parlamentet.

– Det er en hel bizar påstand fra Dombrovskis. Hvis f.eks. et bulgarsk selskab vil køre i Danmark, så må de etablere sig her og leve op til danske ok-forhold, længere er den ikke. Hvis ikke de vil det, så er det jo fordi, de ønsker at bruge social dumping, siger han.

Ifølge Nikolaj Villumsen, så har både en række Østeuropæiske højre-regeringer og de nye rumænske Transportkommissær indædt kæmpet mod af vejpakken.

– Det er jo sjovt at en række kulsorte regeringer nu er blevet grønne, når det gælder lige det her. Men de har åbenbart magt nok i EU-kommissionen til at de kan få den til at underløbe en aftale, som den selv har skrevet under på, siger han.

– Nu har vi efter årelange forhandlinger om at bekæmpe social dumping på landevejene endelig nået en aftale. Og det første den nye Kommission gør at gå i gang med at underminere en aftale inden blækket er tørt. Det er Kommissionen når den er værst, den er imod ordnede forhold på arbejdsmarkedet, siger Nikolaj Villumsen. (brink)