- EU-Kommissionen har overvældende støtte fra de europæiske fagforeninger til at gøre en ende på denne skandale. Vi forventer at Von der Leyen forpligter sig til sådan et direktiv i sin state of the union tale midt i september, siger næstformand i EFS’ Esther Lynch.

EU-Kommissionen vil droppe krav om gennemsigtige lønninger

EU-Kommissionens formand von der Leyen løber fra højtprofileret valgløfte, som skulle styrke ligelønnen. Et forræderi mod de kvindelige arbejdere, som står forrest i coronakrisen, mener den Europæiske Faglige Sammenslutning

Et lækket papir fra EU-Kommissionen viser, at den overvejer at droppe et forslag om at tvinge virksomhederne til at offentlige lønstatistikker. Målet var at komme uligelønnen mellem kønnene til livs, men efter coronakrisen er det ikke tid til flere ”administrative byrder” til erhvervslivet, fremgår det.

”Når det gælder løngennemsigtighed, som var højt prioriteret i (Kommissionens red.) politiske retningslinjer, skal det noteres, at ethvert vægtigt skridt uundgåeligt vil betyde flere administrative byrder for virksomhederne, det er et spørgsmål om efteråret virkelig er det rette tidspunkt for det forslag,” lyder overvejelsen fra Kommissionen.

Underbetalte kvinder i front

EFS vil have Kommissionen til at genoverveje planen om at droppe løftet om at give løft til ligelønnen på grund af coronakrisen.

– Planen om at droppe bindende løngennemsigtighed er et forræderi mod millioner af kvindelige arbejdere, som har sat livet på spil på deres vigtige jobs under krisen, siger næstformand i EFS Ester Lynch.

– Kvinder er i flertal blandt sygeplejersker, omsorgsmedarbejdere, rengøringsassistenter og butiksansatte, som har arbejdet under krisen. At udsætte en plan for fair løn, er ikke en måde at takke dem. Vi minder Kommissionen om, at ligeløn ikke er en bonus i gode tider, men et princip, som er indskrevet i EU-traktaterne siden 1957. Mere end nogen sinde har undervurderede og underbetalte kvinder brug for at det princip bliver til virkelighed, siger hun.

– Det er EU-Kommissionens formands troværdighed der er på spil. Ursula von der Leyen gjorde bindende løngennemsigtighed til et af hendes topprioriteter. Så at droppe det nu, vil være et af de helt store løftebrud, siger Ester Lynch. (brink)