Chauffører demonstrerede foran ministerrådets bygning i Bruxelles mandag

EU-lande enige om udspil til vejpakke

EU’s transportministres kompromis om vejpakke er et fremskridt i forhold til oplægget, men langt fra socialt nok, mener det Europæiske Transportarbejderforbund som mandag demonstrerede i Bruxelles

EU’s Transportministre nåede mandag til enighed om deres bud på en samlet Vejpakke, som blandt andet skal styrke kontrollen med omgåelse af cabotageregler og sikre mere ”fair konkurrence i vejtransporten,” som Transportminister Ole Birk Olesen siger det i en pressemeddelelse om aftalen.

Mens ministrene forhandlede demonstrerede transportarbejdere foran ministerrådets bygning i Bruxelles og advarede mod det kompromis, som var på bordet.

Den danske transportminister fremhæver, at Danmark ”stort set” fik de prioriteter med, som han havde fået mandat til. Det gælder bl.a., at forbuddet mod at holde de ordinære ugehvil i førerhuset opretholdes. For nylig slog EU-domstolen fast, at det er forbudt, men nogle EU-lande var klar til at gøre det lovligt.

De nuværende regler for cabotagekørsel fastholdes, det betyder, at udenlandske lastbiler stadig kan køre op til tre ture i Danmark på syv dage, inden de skal forlade landet. For at imødegå den omfattende omgåelse af reglerne indføres der en 5-dages nedkølingsperiode, inden en lastvogn igen kan køre cabotagekørsel i det samme land.

Den endelige tekst er i skrivende stund ikke offentliggjort, men kan senere findes her.

Lang vej endnu

ETF der organiserede gårsdagens demonstration under parolen ”ingen aftale er bedre end en dårlig”, skriver på twitter, at ministrenes aftale er bedre end det forslag, som det østrigske formandskab havde strikker sammen, men stadig langt fra ”socialt nok.” ETF opfordrer EU-parlamentet til at sikre en ”meget bedre aftale.”

Vejpakken videre gang i EU-systemet bliver de såkaldte trilogforhandlinger, hvor Ministerråd, Kommission og Parlament går bag lukkede døre og forhandler den endelige tekst.

I juli nedstemte parlamentet det ”hyberliberale” forhandlingsudspil, som ETF kaldte det, som Transportudvalget havde lavet til en ny vejpakke.

Men ifølge kilder i parlamentet, så er der ingen afklaring på, hvilken position parlamentet kommer til at møde op med. Forhandlingerne om vejpakken brød sammen for nogle uger siden, og de ordførere, der er på sagen, holder kortene tæt til kroppen. (brink)