EU truer igen Grækenland med benspænd

Den græske regering vil af med dyre lån til valutafonden, men EU overvejer at sige nej af ”bekymring” for om landet lever op til sparermål efter gavepakke op til EU-valget

Den græske regering har lanceret kraftige momsnedsættelser og ekstra penge til pensionisterne op til EU-valget. Et træk som ses som SYRIZA-regeringens forsøg på at rette op på elendige meningsmålinger op til valget.

Men samtidig vil moms-nedsættelse fra 24 til 13 procent på en række fødevarer betyde en reel håndsrækning til en kriseplaget befolkning. Arbejdsløsheden er stadig over 18 procent, og nye tal viser, at hver fjerde lønarbejder i landet tjener under 500 euro om måneden.

Samtidig har regeringen søgt om at få lov til at betale nogle af de hundedyre lån til den Internationale Valutafond, IMF hurtigere tilbage. Søgt om lov? Ja den såkaldte ”Europæiske stabiliseringsmekanisme,” ESM skal godkende en tidligere tilbagebetaling.

Grækerne vil af med en del af lånene hos IMF har som koster godt fem procent om året i rente. Regeringen vil foreløbig afbetale 3,7 milliarder af de lån i år og næste år.

Rynkede pander i Bruxelles

Men de nye sociale udgifter regeringen er i gang med at spendere får nu anonyme embedsmænd i Bruxelles til at true med, at spænde ben for planerne om komme af med en del af den græske stats dyreste gæld.

– Bruxelles og en række eurozonelande dybt bekymrede over den græske regerings meldinger om at indføre en række kostbare sociale goder før EU-valget, skriver neweurope.eu.

Ifølge en senior embedsmand, er Bruxelles bekymret for, at Tsipras’ (statsministerens) plan om at bruge penge kan få EU til at torpedere den græske plan om at tidlig tilbagebetaling af lån til IMF.

– Jeg kan ikke udelukke muligheden for at linke (regeringens) forpligtigelser med tilbagebetalingen til IMF, advarer senior embedsmanden.

En overvågningsgruppe fra Eurogruppen var i Athen tidligere på måneden, de gav også udtryk for deres bekymring. Som en sagde til Reuters:

– Tsipras’ forslag er lige den slags politiske finanslettelser, som vi er bekymret over i vores gældsanalyse.

Den græske statsgæld er netop krøbet over 180 procent af BNP, og den græske regering har forpligtiget sig til at have et overskud på de offentlige finanser på 3,5 procent om året frem til 2022, vel at mærke efter at der er blevet betalt renter af de enorme gæld til EU og IMF er blevet ”serviceret.”

Eurozonens finansministre mødes i morgen, men som en EU- embedsmand sagde til Reuter, så kan de vælge at udskyde diskussionen af den græske gæld til efter EU-valget. (brink)