EU-Kommissionen blander sig nu i politisk krise i Grækenland, kalder kandat for “stærkt signal til Europa”
Grækenland er kastet ud i en politisk krise, som den siddende regering forsøger at løse med en fremrykning af valg af ny præsident. Et træk, som nu får fuld opbakning fra EU-kommissionen.
Allerede onsdag d. 17. december, skal det græske parlament ud i en første afstemning om en ny præsident. Valget skulle ellers først have fundet sted til februar. Men udsigten til at præsidentvalget kan ende ud i et nyt parlamentsvalg, har ført til voksende uro både i Bruxelles og på finansmarkederne., som frygter, at det venstreorienterede parti Syrizia skal overtage regeringsmagten efter et valg. Partiet står lige nu til at vinde valget sikkert.
Derfor forsøger den græske statsminister nu at få afklaret situationen med det hurtige og overraskende træk. Han stiller med en tidligere EU-kommissær Stavros Dimas, som kandidat til posten.
Og der får – helt usædvanligt – EU-kommissionens varmeste støtte.
På et pressemøde onsdag sagde talskvinde for Kommissionen, Annika Breidthardt, at Kommissionen havde ”noteret” sig det græske skridt:
– Beslutningen kan være med til at fjerne usikkerheden på finansmarkedet. Det er et stærkt signal til Europa, at premierminister Samaras har valgt, den overbeviste europæer og tidligere EU-kommissær Stavros Dimas, som sin kandidat. Nu er afgørelsen op til det græske parlament og folket, sagde hun.
EU-Kommissionen holder sig som regel fra at støtte kandidater og politiske partier og søge indflydelse på nationale valg. Men den pludselige støtte til Dimas kunne ses som et tegn på, at kommissionsformand Juncker har tænkt sig at stå i spidsen for en mere politisk EU-kommission, skriver netavisen EurActiv.
Åben situation
Problemet for regeringen er, at der skal mere end et skrabet flertal til at udpege en ny præsident. Regeringen skal hente opbakning fra 180 af de 300 parlamentsmedlemmer, og det anser de fleste iagttagere som usandsynligt, fordi SYRIZIA går efter et nyvalg hurtigst muligt.
Situationen er spændt og regeringen er klemt mellem en Trojka (EU; ECB og IMF) som kræver yderligere nedskæringer i den finanslov som netop er vedtaget, og en rasende befolkning som i sidste uge lagde landet stille med en generalstrejke i protest mod selv samme budget.
Samtidig begynder finansmarkederne at røre på sig ved udsigten til en rød regering med et parti, som vil have annulleret aftalerne med Trojkaen.
Det græske aktiemarked dykkede i denne uge voldsomt, samtidig med at renten på statsobligationer nærmede sig 10 procent. En udvikling som har klare paralleller til dengang finanskrisen brøde ud i lys lue. (brink)