Det Europæiske Transportarbejderforbund, ETF fejrer sejr i EU-Parlamentet, efter det i går afviste reformforslag fra Transportudvalget, men kampen mod social dumping er langt fra vundet
– ETF har vundet en stor sejr, i den lange saga om EU’s mobilitetspakke, lyder det fra ETF i Bruxelles efter gårsdagens afstemning i EU-Parlamenter.
Et flertal af parlamentarikerne afviste deres eget Transportudvalgs forslag til nye regler for vejtransporten. Forslag som ifølge ETF ville have blåstemplet social dumping og fortsat slavelignende forhold for titusindvis af chauffører på EU’s veje.
– Det er en sejr for arbejdere og fagforeningerne i ETF i hele Europa. Den største risiko var, at EU-parlamentet ville vedtage katastrofale forslag, som ville betyde, at chauffører, der kører internationalt, skulle arbejde flere timer med mindre fritid – og for mindre løn end lokale arbejdere, siger ETF’s præsident Frank Moreels.
Folkebevægelsens MEP’er Rina Ronja Kari, har i Beskæftigelsesudvalget arbejdet for at parlamentet skulle stille ændringsforslag til EU-kommissionens udspil, som byggede på ETF’s krav. Det lykkedes, men Transportudvalget valgte at se bort dem.
– Forud for dagens afstemning var der lagt op til regler, som ville føre til mere social dumping og dårligere forhold for lastbilchaufførerne. De er nu blevet sparket til hjørne, og det giver tid til overvejelse og til at resten af parlamentet kan komme til fornuft og lytte til chaufførernes krav om bedre regler, siger Rina Ronja Kari.
ETF har i lang tid kørt kampagne for at får strammet EU-reglerne op, så der gøres op med de dårlige vilkår, som især Østeuropæiske chauffører arbejder under, når de kører i Vesteuropa.
Pres har virket
Efter Transportudvalget vedtog tre betænkninger, som ifølge ETF er ”hyberliberale,” og som i praksis ville blåstemple den nuværende praksis, hvor titusinder af chauffører lever og arbejder som nomader langs de europæiske motorveje, har ETF skruet op for presset på EU-parlamentarikerne.
– ETF har utrætteligt arbejder på at overbevise MEP’erne om, at disse reformer ville være skidt for trafiksikkerheden og for fair behandling af arbejderne. Jeg er glad for, at vi fik dem overbevist, for et Europa som underminerer jobbene og fanger arbejdere i unfair vilkår er et Europa som mister borgernes tillid, siger Frank Moreels.
Også præsidenten for ETF’s vejsektion, Roberto Parrillo er tilfreds men opfordrer parlamentet til at komme i gang med arbejdet:
– Vi er glade for at parlamentet afviste de værste forslag, men Europas tre millioner chauffører er efterladt i et limbo. Hvilke regler kan de forvente for sektoren? Der var mange positive forslag der blev stemt om, som også blev afvist. Politikerne må lytte til arbejderne og deres fagforeninger, de må tilbage i udvalget og lave en mobilitetspakke, som levet op til løfterne om en et mere fair og socialt EU, siger han.
Med afvisningen sender parlamentet alle tre betænkninger tilbage til Transportudvalget, som skal forsøge at strikke nye forslag sammen, som i praksis skal være parlamentets forhandlingsoplæg til de trilog forhandlinger med EU-Kommissionen og Ministerrådet, hvor reglerne i sidste ende skal forhandles på plads.
Lang vej endnu
Men også medlemslandene er splittet på spørgsmålet, så der er lang vej til en endelig aftale om mobilitetspakken, konstaterer ETF. Men en ting er klar mener/håber forbundet: MEP’erne vil ikke acceptere en hyperliberal reform, som den der blev afvist i går.
Derfor opfordrer ETF’s generalsekretær Eduardo Chagas fagforeninger og chauffører til at fastholde presset:
– Vi opgiver ikke kampen for en anstændig mobilitetspakke, det er en hjørnesten i vores kampagne for fair transport og mod social dumping i Europa. Vores krav er klare og fornuftige: Lige løn fra første dag til chauffører der kører internationalt, ingen skal sove i bilerne i weekenderne, hviletid nok til at beskytte chauffører, passagerer og alle som bruger vejene. Politikerne i EU-parlamentet og i de nationale hovedstæder må levere, siger han. (brink)