EU-Parlamentsudvalg forkaster forslag til E-kort som skulle lette vejen for serviceydelser

I dag forkastede EU-parlamentets udvalg for det indre marked EU-Kommissionens forslag til et såkaldt europæisk E-kort, som ifølge den europæiske fagbevægelse ville føre til mere social dumping

EU-Kommissionens forslag til et såkaldt europæisk E-kort blev onsdag formiddag forkastet af EU-parlamentets udvalg for det indre marked.

Med afvisningen ryger forslaget tilbage til EU-Kommissionen, som næppe når at genfremsætte et nyt, inden dens tid rinder ud næste år.

E-kortet skulle ifølge Kommissionen gøre det nemmere for virksomheder at arbejde i andre EU-lande. Med et E-kort udstedt i hjemlandet, skulle der i praksis været fri bane for servicevirksomheder til at operere i andre EU-lande. En regelforenkling med andre ord i tråd med Kommissionens løfte om at fjerne administrativt bøvl, som lægger bånd på den grænseoverskridende foretagsomhed.

Den europæiske fagbevægelse har fra starten protesteret kraftigt imod forslaget og advaret om, at E-kort-ordningen ville gøre det endnu nemmere at omgå regler mod social dumping. Især den europæiske bygnings- og træindustris faglige paraplyorganisation, EFBWW har været i front i kritikken og har demonstreret i Bruxelles mod forslaget.

Indre marked-udvalget er såkaldt hovedudvalg for forslaget, men en række andre udvalg i parlamentet har anbefalet en afvisning. F.eks. vedtog beskæftigelsesudvalget en kort udtalelse 28. februar, som opfordrer udvalget for det indre marked til at opfordre parlamentet til at forkaste forslaget.

– Det er et stort nederlag for Kommissionen og en stor sejr for den europæiske fagbevægelse, som har kæmpet for at få afvist forslaget,” siger Rina Ronja Kari Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-parlamentet, som i beskæftigelsesudvalget har arbejdet imod E-kortet.

– Forslaget om E-kortet åbnede for, at kun oprindelseslandet skulle godkende firmaernes ansøgninger om at operere i andre EU-lande. Hvis eksempelvis et polsk byggefirma ønskede at oprette en afdeling i Danmark, ville det altså kun være Polen, der skulle godkende ansøgningen, siger hun.

– Det ville gøre det nemmere at lave fupfirmaer, der oprettes for at ansætte udenlandske arbejdstagere i lande. Her udnytter firmaerne dem så til at underbyde lokale arbejdere. Men nu kan fagbevægelsen altså ånde lettet op på lige det punkt. Jeg er rigtig glad for, at det nu er lykkedes at stoppe forslaget fra Kommissionen, siger Rina Ronja Kari. (brink)