Eurogruppen tæt på ”en demokratisk skandale”

EU-kommissær kalder behandlingen af Grækenland for ”tæt på en demokratisk skandale” og advarer om mangel på demokrati i eurozonen

– Lad os se det i øjnene, Eurogruppen som vi kender den er en bleg efterligning af en demokratisk institution! Nej ordene kommer ikke fra den tidligere græske finansminister Varoufakis eller fra en indædt EU-modstander. De kommer så at sige fra hestens egen mund, EU-kommissær Pierre Moscovici med ansvar for netop eurogruppen.

Erkendelsen faldt i en tale fredag i Italien, hvor dem magtfulde kommissær indledte EU-sæsonen med en tale om behovet for at reformerer euroen.

Efter at have slået fast, at euroen selvfølgelig har fremtid peger han på tre ”brændende politiske spørgsmål”: Manglen på demokrati i beslutningsstrukturen, behovet for at opbygge en europæisk valutafond på demokratiske principper, og den økonomiske og sociale forskelle, som skaber en ”farlig politisk splittelse mellem landene”.

Det er Eurogruppen, som sammen med Valutafonden og den Europæiske Centralbank i den såkaldte Trojka har ført kniven overfor den græske regering i de ”reformer for penge” aftaler, som har styret Grækenland de seneste år.

– Problemet med Eurogruppen er strukturelt. Vi taler om beslutninger som bliver forberedt af funktionærer – i nærmest komplet uigennemskuelighed – som derefter bliver taget af ministre bag lukkede døre, meget ofte efter meget begrænsede diskussioner og uden nogle formelle regler, sagde Moscovici.

– Afgørende beslutninger bliver taget om de nationale budgetter og reformer og ingen er – eller føler sig – ansvarlig for disse beslutninger over EU-parlamentet. Jeg vil gå så vidt at sige, at denne fejl i styringen af ØMU’en er et demokratisk underskud, og nogle gange, når vi ser på Grækenland, har det været tær på en demokratisk skandale, sagde han.

Kommissæren mener, at der er brug for et ”kvantespring fremad” for at fixe det politiske vakuum.

– Vi kan ikke blive ved at have, at det vigtigste besluttende forum for euroområdet er løsrevet fra de mest basale demokratiske standarder, som er nedfældet i EU-metoden, sagde Moscovici.

– En reform af styringen af euroområdet er en forudsætning for øget solidaritet. Enhver styrkelse af EU’s beføjelser skal afspejles i et mere demokratisk euroområde, sagde han. (brink)