Ludovic Voet og Luca Visentini fra EFS-toppen med hovedparolen for den faglige mobilisering op til klimatopmødet i september

Europæisk fagbevægelse mobiliserer for klimaet

Den Europæiske Faglige Sammenslutning opfordrer fagbevægelsen til at gå med i klimaaktioner op til klimatopmøde i FN

Der er lagt op til strejker, demonstrationer og aktioner verden over, når FN holder klimatopmøde i ugen fra 20. til 27. september

Den europæiske fagbevægelse, EFS opfordrer fagbevægelsen i Europa til at mobiliserer til deltagelse i aktioner og demonstrationer.

På topmødet i New York forventes der stats- og regeringschefer fra hele verden som deltagere, det handler om at konkretisere klimaløfterne fra Paris-aftalen.

Og for EFS handler det bl.a. om en ”retfærdig omstilling til en CO2-neutral økonomi på en måde, som er fair over for dem, der arbejder i industrier der skal omstilles,” skriver EFS i en pressemeddelelse.

Aktioner over hele Europa

EFS-ledelsen deltager selv i mobiliseringen og i demonstrationerne i Bruxelles d. 20. september og opfordrer de nationale fagforeninger, som er tilsluttet EFS til selv at organisere aktioner over hele Europa.

– Der er ingen job på en død planet, derfor vil fagbevægelsen mobilisere for klima-aktioner og retfærdig omstilling – på linje med ungeaktivisten Greta Thunberg – for at sikre at verdens ledere leverer på deres løfter i Paris-aftalen, siger Luca Visentini, generalsekretær i EFS.

Og han benytter lejligheden til at minde EU-Kommissionens ny formand om hendes løfter:

– Klimahandling og retfærdig omstilling skal være en af topprioriteterne for EU’s nye lederskab. Vi ønsker at se fremskridt mod en nul-udledning i 2050 med en Grøn New Deal, som lovet af Ursula von der Leyen (den nye EU-kommissionsformand red.), siger han.

EFS efterlyser en EU-strategi for en retfærdig omstilling.

– Det indbefatter fonde som kan betale for omskoling og social sikkerhed, såvel som en investeringsplan for en transformation af EU’s økonomi, samtidig med at der bliver skabt kvalitetsjob, siger Luca Visentini. (brink)