Den Europæiske Faglige Sammenslutning afviser finanspagten og opfordrer til aktioner i alle EU-lande 29. februar
Hallo Magrethe! EFS’ greneralsekretær, Bernadette Ségol forsøgte sammen med faglige ledere fra hele Europa tirsdag at råbe finansministrene op da de mødtes i Bruxelles. 29. februar opfordrer de fagbevægelsen i hele EU at følge trop og gå på gaden for en ny politik |
EFS opfordrer fagbevægelsen i EU-landene til at fortsætte med at mobilisere medlemmerne og befolkningen mod de stadig hårdere nedskæringer, som de europæiske ledere kræver, som det eneste svar på en stadig værre økonomisk og social situation.
EFS’ ledelse mødtes tirsdag i og vedtog opfordringen til endnu en aktionsdag i forbindelse med at EU’s regeringsledere mødes.
– Den europæiske fagbevægelse mobilisere for at sige ”nok er nok.” Nedskæringer er ikke det eneste svar på krise. Tværtimod fører det til enorm social elendighed, siger EFS’ generalsekretær, Bernadette Ségol.
Finanspagten, som EU-toppen planlægger at vedtage allerede på topmødet i næste uge, forstærker nedskæringspolitikken, mener EFS.
– Pagtens eneste formål er at reducere de offentlige underskud så meget som muligt, uanset de sociale konsekvenser. Europa kan ikke fortsætte med at vedtage indgreb, som ikke virker, men som kaster landene ud i dybere kriser og betyder fattigdom for flere og flere mennesker, siger Bernadette Ségol.
På mødet tirsdag afviste EFS’ ledelse finanspagten, sådan som den ligger nu:
– Den Europæiske Faglige Sammenslutning er imod denne pagt. Selvom vi støtter fælles regler og økonomisk styring, kan vi ikke støtte disse regler. Vi er overbevist om, at forslaget vil svække Europa i stedet for at styrke det. Den nye pagt vil underminere befolkningernes støtte til europæisk integration, og det vil kvæle væksten og skabe mere arbejdsløshed, hedder det i udtalelsen fra EFS-toppen.
– Det er nødvendigt med balance på budgetterne, men nedskæringer alene forværrer ubalancerne. En politik der stimulerer økonomien gennem investeringer burde være den løsning, der vælges, siger Bernadette Ségol.
EFS-lederne kritiserer de ikke bare finanspagten, som den ligger nu, men også selve forhandlingsforløbet for at være gennemført mere eller mindre hemmeligt.
– Forhandlingsprocessen ignorerede den demokratiske kontrol, som normalt foregår ved enhver reform af Unionen, især ved ikke at lade EU-parlamentet spille sin fulde rolle. EFS beklager den udemokratiske proces og de udemokratiske konsekvenser det har på nationalt niveau, hedder det.
Angreb på faglige rettigheder
EU’s nedskæringspolitik betyder ikke kun, at landene kastes endne dybere ned i krise, den truer også de faglige rettigheder og de kollektive overenskomster, mener EFS, som på mødet tirsdag gentog sit krav om at få traktatfæstet en social protokol. Det er nødvendigt for at sikre de faglige rettigheders forrang for det indre markeds ”friheder.”
– Behovet for økonomisk styring bliver brugt som et middel til at begrænse overenskomstforhandlingerne og undergrave de aftalte løn- og arbejdsvilkår. Angrebene på de det kollektive forhandlingssystem presser de overenskomstmæssige lønninger ned, svækker den sociale beskyttelse, og angriber strejkeretten. Og lægger op til privatisering af offentlig service. EFS bekæmper aktivt disse angreb, som akkumuleret over år vil rive en social model fra hinanden, som ellers er enestående i verden, skriver EFS. (brink)