Europæisk Fagbevægelse siger nej til TTIP og CETA

Tirsdag demonstrerede omkring 15.000 mod handelsaftalerne med USA og Canada i Bruxelles, danske faglige kalder til demonstration 27. oktober

Oven på weekendens kæmpe demonstrationer i Tyskland og Østrig mod TTIP og CETA fulgte Bruxelles i går trop med omkring 15.000 på gaden med et klar budskab til EU-kommissionen om at stoppe TTIP og CETA.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS var i front i demonstrationen sammen med en række andre faglige- og græsrodsorganisationer. EFS har længe været kritisk mod TTIP, men vil nu også stoppe aftalen med Canada.

–  Vi er her i dag for at sige nej til TTIP og CETA. Vi vil aldrig acceptere, at private investorer får mulighed for at tilsidesætte national lovgivning. Vi siger nej til enhver aftale, som ikke sætter befolkningens rettigheder og de faglige rettigheder først, sagde generalsekretæren for EFS, Luca Visentini i sin tale til demonstrationen.

Demonstration i København 27. oktober

Dansk LO var ikke med ved demonstrationen i går, i stedet holdt den en ”vellykket konference om TTIP med en entusiastisk tale fra den amerikanske ambassadør”, som LO-formand Lizette Risgaard skrev på Twitter.

For mens både EFS og mange europæiske faglige landsorganisationer har taget stilling og er imod handelsaftaler, som i deres øjne truer både faglige rettigheder og den offentlig velfærd, så er både dansk LO og ikke mindst Dansk Metal tilhængere af
TTIP, selv om begge understreger at det ”selvfølgelig” ikke må svække faglige rettigheder og forbrugerbeskyttelse.

Den holdning får nu modspil fra flere fagforeninger, som sammen med andre græsrødder kalder til demonstration d. 27. oktober i København.
– Det er nu fagbevægelsen skal markere sig og gøre en forskel. Alt for længe har LO fået lov til at træde på bremsen i modsætning til store dele af den europæiske fagbevægelse, hedder det i en opfordring fra det Københavnske tillidsmands-netværk til at bakke op om demonstrationen.

Foreløbig står forbundet PROSA og en række 3F-afdelinger bag opfordringen til at demonstrere mod handelsaftalerne.

– Overalt i Europa har hundredetusinde af almenlige mennesker gået på gaden i protest mod de to handelsaftaler, TTIP mellem EU og USA og CETA mellem EU og Canada. De to aftaler vil undergrave vores selvbestemmelsesret, og gøre det muligt for store multinationale virksomheder at anlægge sag mod Danmark, hvis der er lovgivning der kan mindste virksomhedens mulige fremtidige profit. Derfor er TTIP og CETA, en alvorlig trussel mod vores demokratiakse rettigheder og tilkæmpede standarder og rettigheder for miljø og klima, uddannelse, løn og arbejdsforhold samt fødevaresikkerhed og forbrugerbeskyttelse.
Deltag i kampen: Sig nej til TTIP og CETA. Deltag selv, inviter dine venner og del denne begivenhed, lyder opfordringen. (brink)