Europæisk fagbevægelse: Stop skattefusk

Den Europæiske Faglige Sammenslutning er oprørt over omfanget af skattefusk og den finanskorruption, som Panamapapirerne afdækker

De mere end 11 millioner lækkede papirer fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca viser, at nogle af verdens rigeste og mest magtfulde mennesker, inklusiv politiske ledere og kendisser undgår skat og gemmer deres penge i lyssky offshore fonde, som også financierer firmaer involveret i hvidvaskning, våbenhandel og narkosmugling, skriver EFS i pressemeddelelse.

– Det er skamfuldt, at det har været op til journalister at afsløre disse svindlere, mens EU og regeringerne har været ude af stand til at handle effektivt for at stoppe dem, siger EFS’ næstformand, Veronica Nilsson.

– Mens de rige og magtfulde fifler med systemet, betaler almindelige mennesker prisen for nedskæringer, stigende omkostninger og stagnerende lønninger. EFS kræver at et retfærdigt skattesystem og effektive reformer, der kan stoppe skatteflugt får topprioritet, siger hun.

Skattesnyd koster EU-landene på den gode side af 500 milliarder kroner om året, vurderer EU-parlamentets Research Service. Det svarer til 16 procent af de offentlige investeringer i EU-landene.

EFS foreslår blandt andet, et europæiske skattecenter der skal efterforske skattesnyd. En skat på finansielle transaktioner i alle EU-lande. En opgradering af skattevæsenerne i de europæiske lande, og krav til de multinationale selskaber om at offentliggøre ”fyldestgørende” regnskaber i de lande, hvor de opererer. (brink)