De folkelige protester giver stadig genlyd i parlamenterne, her demo i Bruxelles mod CETA-aftalen

EU’s handelsaftaler hænger i en tynd tråd

Hollands parlament underkender handelsaftale med Sydamerika også aftalen med Canada hænger i en tynd tråd

Det hollandske underhus stemte 2. juni imod en ratificering af EU’s handelsaftale med fire Sydamerikanske lande, den såkaldt Mercosur-aftale.

Det skete på initiativ af dyreretspartiet, som bl.a. pegede på at aftalen vil sænke standarden i landbrugsproduktionen, og skabe unfair konkurrence for de europæiske landmænd. Og så giver aftalen ikke tilstrækkelige garantier for at beskytte regnskoven i Amazonas, mener partiet.

Forslaget om at afvise Mercosur fik støtte af en samlet opposition plus det konservative parti, ChristenUnie, som sidder i koalitionsregeringen i Holland.

– Regeringen skal informere EU-Kommissionen om, at Holland trækker sin støtte til Mercosur-aftalen tilbage, hedder det i parlamentets vedtagelse.

Flere siger nej

Aftalen faldt på plads sidste år og omfatter Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay. Men inden den efter planen træder i kraft næste år, skal den ratificeres af medlemslandenes parlamenter.

Og det er ikke kun Hollands parlament, som lægger sig i vejen for aftalen. Sidste efterår besluttede et udvalg i det Østrigske parlament, at pålægge regeringen at nedlægge veto i EU mod aftalen, også det vallonske delstatsparlament i Belgien har meddelt, at man siger nej til aftalen, skriver netmediet Europaportalen.se.

Samtidig er CETA-aftalen mellem Canada og EU også under pres fra det hollandske parlament. Ganske vist blev den godkendt i det hollandske underhus i februar med en enkelt stemmes overvægt, men der er ikke flertal for at ratificere aftalen i det hollandske overhus efter de hollandske socialdemokrater har trukket støtten til CETA, skriver mediet.

Modstanden går ikke væk

– Men er det hollandske parlaments beslutning blot et bump på vejen, som vi før har set? Så vi alligevel i sidste ende vil se aftalerne ratificeret?

– Set med handelspolitiske briller er udviklingen i Holland meget vigtig. CETA har allerede været i stormvejr, især i Belgien, og den tråd, aftalen hænger i nu, er så tynd, at den kan knække. Det ville være et stort slag mod EU’s nuværende strategi, og vil tvinge Kommissionen til at gentænke den, siger Kenneth Haar researcher i Corporate Europe Observatory.

Han ser modstanden i parlamenterne som frugten af den folkelige mobilisering mod handelsaftalerne, som med forskellige styrke har fejet gennem landene.

– Der er stadig nogle muligheder for en sidste justering af teksten, som kan splitte kritikerne i det hollandske parlament. På den anden side, så har dette kørt meget længe. Det er et resultat af den store folkelige debat, der kom med modstanden mod først TTIP og så CETA. At det stadig giver dønninger er tegn på, at der bare er nogle knaster i handelspolitikken, som folk ikke vil have, og altså heller ikke mange politikere. Man kunne snildt have forestillet sig, at de bekymringer ville gå i sig selv efter kort tid. Det gør de så ikke, og det er stort, siger Kenneth Haar. (brink)