EU’s idealer og de faglige rettigheder

Presset græsk regering truer med at ødelægge fødselsdagsfesten for EU i Rom på lørdag

Lørdag er der festivitas i Rom, hvor 60 året for Romtraktaten fejres bl.a. med en højtidelig erklæring om de høje idealer, som bærer det fælles marked og den Europæiske Union.

Men nu truer den græske regering med at smide sand på gulvet for højtideligheden. Ifølge den græske netavis, Kathimerinis regeringskilder, så har SYRIZA-regeringen truet med at blokere Romerklæringen, som regeringscheferne forventes at underskrive lørdag.

Teksten handler om EU’s fælles værdier og principper, men ”Grækenland kan ikke sige ja til sådan en tekst, samtidig med at landet bliver presset til at gennemføre urealistiske krav fra den internationale valutafond, IMF”, skriver avisen.

Kilder siger til Kathimerini, at græske embedsmænd forsøger at sikre, at den fælles erklæring indeholder et afsnit om ”Europæisk regulering, der beskytter borgernes faglige rettigheder.”

Det er netop de faglige rettigheder og IMF’s krav om yderligere liberaliseringer af arbejdsmarkedet, som er det springende punkt i de fortsatte forhandlinger mellem regeringen og Trojkaen (EU, Centralbanken og IMF).
I forhandlingerne har den græske regering forsøgt at rejse krav om at genskabe kollektive forhandlinger i landet. Et krav som hidtil er blevet afvist af Trojkaen og tværtimod mødt med krav om yderligere svækkelse af fagbevægelsen mm.

Syv år med samme sang

Truslen om at ødelægge feststemningen i Rom kommer efter mandagens Eurogruppe-møde i Bruxelles. Som endnu engang ikke førte til at forhandlingerne mellem grækerne og Trojkaen kunne lukkes.

Trojkaen kræver yderligere nedskæringer og – som sagt – arbejdsmarkedsreformer. Eller for at citere hjemmesiden ”Keeptalkinggreece”:

– For at gøre en lang historie kort: Eurogruppens møde mandag endte med det sædvanlige: Tornene er stadig torne, den græske regering ønsker en politisk løsning, især når det gælder arbejdsmarkedsreformer. Frankrig støtter grækerne, tyskerne er uenige, tyskerne vinder, de andre taber!

Og så tilføjer skribenten på ”Keeptalkinggreece”, at han nøje måtte overveje, om det kunne betale sig at rapportere fra finansministrenes møde i går, eller om han bare skulle kopiere en hvilken som helst artikel fra arkivet for 2010-16.

– For fra eurogruppemøde til eurogruppemøde, i syv lange år, altid det samme resultat: ”Der er gjort fremskridt, men der er stadig arbejde der skal gøres.”

Hjemmesiden gør dog opmærksom på en vis udvikling i sprogbrugen. Eurogruppen er holdt op med at tale om ”strukturreformer,” som den græske befolkning for længst har forstået, er det samme som nedskæringer og begrænsninger af de faglige rettigheder. I stedet taler eurogruppen nu om reformer som er både ”vækstvenlige” og ”afbalanserede”. Ord som får mig til at tænke på en dag i spabad eller lignende, som Keeptalkinggrece skriver. (brink)