EU’s store løgn om kriseløsningen

EU forsøger med en propagandaoffensiv at benægte den fortsatte krise, samtidig med de skaber en ny finansboble, mener den græske økonomiprofessor Yanis Varoufakis

Ved valget til EU-parlamentet blev det græske venstrefløjsparti, SYRIZIA landets største parti, næsten fire procent foran det regerende konservative parti. Et resultat, som kan være et forvarsel om, at partiet kommer til magten ved næste valg. Da det græske valgsystem favoriserer vinderpartiet ved et parlamentsvalg med ekstra 50 pladser i parlamenter.

Selvom valget også betød at hver tiende vælger stemte på det fascistiske parti Gylden Daggry, så mener Yanis Varoufakis, at valget var en syngende lussing til den nedskæringspolitik, som regeringen sammen med den såkaldte Trojka har påført landet.

– Alt i alt står det lysende klart, at de græske vælgere helhjertet har afvist den store løgn, som den europæiske elite stædigt forsøger at gøre til sandheden: Nemlig at nedskæringer virker, at krisen er blevet håndteret bedst muligt, og der derfor er en græsk succeshistorie undervejs, siger han i et interview med det italienske blad, L’Antidiplomatico.

Han afviser al tale om, at krisen er ovre, tværtimod mener han, at ”trekanten” Berlin – Bruxelles og Frankfurt (hvor centralbanken holder til red.) er i gang med en propagandakrig.

– Som Joseph Goebbels sagde i 30’erne: Den optimale propagandakampagne stiller sandheden på hovedet og erstatter den med den store løgn som så gentages igen og igen. Det er præcist, hvad de nuværende magthavere har gjort det sidste år i Europa. De økonomiske realiteter er forfærdelige, siger Yanis Varoufakis og henviser til at en række lande er kastet ud i en permanent depression. Det gælder Irland, Grækenland, Italien, Spanien, Portugal, Cypern og Slovenien.

– Samtidig bliver selv overskudsnationer som Holland og Finland trukket ind i en recession. Frankrig stagnerer og selv i Tyskland bare vokser og vokser antallet af arbejdende fattige. Imens bliver den dødelige omfavnelse mellem insolvente banker og insolvente stater stærkere i den såkaldte bankunion, siger han.

Systemkrise

– I stedet for at se på det billede og anerkende at EU’s har fejlet i løsningen af krisen, så er direktoraterne i Berlin, Frankfurt og Bruxelles i gang med at skabe en ny finansboble til støtte for deres påstand om at have overvundet krisen. De synker så dybt som til at påstå, at selv Grækenland har klaret skærene- Sådan en Goebbelsagtig kampagne er i fuldt sving, siger Yanis Varoufakis.

– I den udstrækning propagandaen afspejler en fortsat benægtelse af, at krisens er en systemkrise, betyder det, at den fortsætter på bekostning af en fælles europæisk fremgang og med en styrkelse af det yderste højre, siger han.

Selvom EU-valget af mange læses som en advarsel til fortalerne for nedskæringspolitikken, så forventer Yanis Varoufakis ikke, at man er klar til at skifte kurs.  I bedste fald vil Berling tillade en mildning af nedskæringspolitikken, vurderer han.

– Men Berlin vil ikke tillade en systematisk forandring af politikken, eller de ændringer af institutionerne, som er nødvendig for at vende krisen. Ikke med mindre Merkel møder et koordineret oprør fra flere stærke lande i det Europæiske Råd, siger han. (brink)