- EU-Kommissionen har overvældende støtte fra de europæiske fagforeninger til at gøre en ende på denne skandale. Vi forventer at Von der Leyen forpligter sig til sådan et direktiv i sin state of the union tale midt i september, siger næstformand i EFS’ Esther Lynch.

Fagbevægelsen har sikret lønkompensation i en række europæiske lande

Fagbevægelsen i en række europæiske lande har forhandlet aftaler, som sikrer lønkompensation under coronakrisen

I Norge, Storbritannien og 18 EU-lande er det foreløbig lykkedes fagbevægelsen at forhandle sig til aftaler om lønkompensation i forskellige grader til arbejdere, som helt eller delvist har mistet jobbet under krisen.

Det viser et foreløbigt overblik fra europæiske fagbevægelses tænketank, ETUI.

I mange af landene har fagbevægelsen forhandlet med arbejdsgivere og regeringer om aftaler, som skal afbøde virkningerne af fyringer og nedsat arbejdstid, mens landene er mere eller mindre lukket ned.

Det står i øvrigt i stærk kontrast til, at det nuværende formands-land for Unionen, Kroatien er gået den modsatte vej og har suspenderet sociale og faglige rettigheder. De kroatiske arbejdsgivere får bl.a. mulighed for at skære lønnen ned til den lovfæstede mindsteløn. Et skridt som den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS kritiserer i stærke vendinger i et brev til den kroatiske statsminister.

Aftalerne veksler fra land til land når det gælder dækningsgraden af løntabet. Oversigten fra ETUI kan ses her.

– Fagbevægelsen i Europa sikrer (med aftalerne red.) at mennesker ikke skal vælge mellem enten at blive syge eller om de kan betale regningerne, siger Ester Lynch, en af EFS’ næstformænd.

Men da listen omfatter 18 EU-lande, hvor der er indgået aftaler, så mangler der stadig krisehjælp til arbejderne i 9 EU-lande.

– Regeringerne må nu agere og følge eksemplerne fra resten af Europa, de må sætte sig sammen med fagbevægelsen og lave aftaler, som kan beskytte arbejderes levefod og sundhedsvæsenet, siger Esther Lynch.

– En fornuftig politik som beskytter lønninger og jobs vil være med til sikre at Europa ikke står over for endnu en ødelæggende økonomisk krise oven i sundhedskrisen, siger hun, og opfordrer EU-toppen til at suspenderer de stående anbefalinger til medlemslandene om sparebudgetter:

– EU’s ledere må sikre penge til at beskytte arbejderne og økonomien med lavt forrentede corona-obligationer og ved at suspendere de økonomiske henstillinger til medlemslandene, siger hun. (brink)