Fagbevægelsen advarer mod dobbelt dyk

Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS) advarer mod velfærdsnedskæringer, det vil forværre krisen og forværre arbejdsløsheden og den sociale elendighed

Det lille opsving i EU’s industriproduktion i november 2009, blev set som et lys for enden af tunnelen og gav næring til snakken om, at opsvinger så småt var i sigte. Men de seneste tal fra Eurostat viser, at opsvinget blev forvandlet til et fald i december, som har ædt mere end fremgangen.
Faldet fra november til december er på 1,9 procent for EU som helhed og 1,7 procent for de 16 lande i euro-zonen.

På et såkaldt ”makroøkonomisk dialogmøde mandag i Bruxelles advarede EFS’s for faren for et ”dobbelt dyk” i økonomien.
– Politikere i hele Europa er optaget af exitstrategier med lønstop, lønbeskæringer, velfærdsforringelser og nedskæringer i beskæftigelsen i den offentlige sektor. Den politik vil dræbe efterspørgslen, sætte gang i en nedadgående lønspiral, forstyrre det indre marked og forværre arbejdsløsheden og skabe social elendighed, lød det fra EFS generalsekretær John Monks.
– Regeringer og centralbanker i Europa har givet massiv støtte til bankerne. Nu hvor finansmarkedet vender sig mod de offentlige finanser, må regeringerne stå sammen for at redde dem selv fra spekulanterne, sagde han og efterlyste indgreb mod finanssektoren bl.a. en skat på finansielle transaktioner.

Skarpt øje på græske nedskæringer

Mødet i makrogruppen var optakt til EU’s finansministres møde i dag, hvor de bl.a. skal diskuterer den truende statsbankerot i Grækenland. På topmødet i sidste uge, måtte Grækenland konstaterer at EU-landene ikke sender flere penge, i stedet holder EU-kommissionen skarpt øje med, at landet lever op til sin plan om at gennemføre massive nedskæringer i den offentlige sektor med lønstop og afskedigelser.
Finansministrenes møde i dag forventes ikke at ændre på den politik, som EFS’s mener blot vil forværre krisen. (brink)