Fagbevægelsen må opgive den blinde vinkel på EU

Fagbevægelsen må opgive den kritikløse accept af EU, siger formanden for Metal Horsens, Bjarne Sørensen, som glæder sig over kursskifte i det tyske metalarbejderforbund

Fagbevægelsen skal droppe jubeloptimismen og finde sammen om et kritisk udgangspunkt til EU, hvis det skal lykkes at dreje Unionen væk fra den nyliberalistiske kurs. Sådan lyder meldingen nu fra Hans-Jürgen Urban, som er medlem af det største tyske fagforbund IG Metals ledelse,

Han opfordrer han den europæiske fagbevægelse til at opgive den passive accept af EU’s udvikling.
– Vi er nød til at komme væk fra traditionen om at godtage udviklingen i EU, ud fra argumentet om, at vi grundlæggende støtter ideen om et samlet Europa. Vi er kommet der til, at absolut alle kan se at EU er et projekt for markedsintegration, deregulering og privatisering – som fører til social dumping. Flere og flere bliver opmærksomme på, at EU i dag er et politisk projekt til at presse velfærdsstaten, siger Hans-Jürgen Urban.

– Det er en overraskende melding fra IG Metal, som jeg er helt enig i. Unionsudviklingen er totalt undergravende for det solidariske og kollektive grundlag fagbevægelsen bygger på, siger formanden for Metal Horsens, Bjarne Sørensen.

– Desværre har toppen i dansk fagbevægelse ikke kunnet få union nok. Ikke mindst i mit eget forbund har man haft en blind vinkel, som har betydet en helt ukritisk holdning, som blot ville se mere EU. Samtidig får tilhængerne sværere og sværere ved at argumentere for deres synspunkter. Det er svært at se, at Unionen har bragt noget som helst godt for fagbevægelsens medlemmer. Tværtimod betyder unionsudviklingen fagbevægelsens grav, siger han.

Modarbejd unionsudviklingen

– IG Metal er det største fagforbund i Europa. Når de når frem til de samme konklusioner om EU’s rolle, som vi har peget på i mange år, så kan det bane vej for en helt anden fordomsfri diskussion både på europæisk plan og i dansk fagbevægelse, siger Bjarne Sørensen.

– Vi kan håbe på, at IG Metal kan trække den øvrige fagbevægelse med sig, så vi kan få et anderledes kritisk udgangspunkt i forholdet til EU. Det på høje tid, hvis det ikke allerede er for sent. Fagbevægelsen vinder intet med den nuværende udvikling, så vi kan kun en mulighed: At modarbejde en yderligere udbygning af Unionen, siger Bjarne Sørensen. (brink)